Szerző: Bizó Dániel

2005. október 12. 12:48

Rekordokat döntött az AMD processzorainak forgalma

Publikálta harmadik negyedéves eredményeit a világ második számú processzorgyártójaként jegyzett Advanced Micro Devices, közismertebb nevén AMD. A vállalat a processzor-üzletág rekordmértékű növekedéséről számolt be, ami elsősorban a kétmagos Opteron processzorok és a hordozható számítógépekbe szánt Turion 64 lapkák kedvező piaci szereplésének tudható be -- mondta el Hector Ruiz elnök-vezérigazgató.

[HWSW] Publikálta harmadik negyedéves eredményeit a világ második számú processzorgyártójaként jegyzett Advanced Micro Devices, közismertebb nevén AMD. A vállalat a processzor-üzletág rekordmértékű növekedéséről számolt be, ami elsősorban a kétmagos Opteron processzorok és a hordozható számítógépekbe szánt Turion 64 lapkák kedvező piaci szereplésének tudható be -- mondta el Hector Ruiz elnök-vezérigazgató.

A processzorok eladásai érték szerint 44 százalékkal múlták felül az előző évit, és 26 százalékkal a második negyedév során elért eredményt. A Turion 64 chipek forgalma 72 százalékkal emelkedett a második negyedévhez képest. Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy negyedéves rekordot állított fel a vállalat mind az értékesített processzorok számának, értékének, valamint a bruttó profitráta és az üzemi eredmény tekintetében is. A vállalati forgalom így kicsivel meghaladta a 1,5 milliárd dollárt, a nettó nyereség pedig 76 millió dollárt tett ki.

A nehézségei miatt leválasztás előtt álló memóriagyártó-üzletág forgalma éves szinten 4 százalékkal zsugorodott, ám így is 12 százalékkal múlta felül az előző negyedévest. Az AMD forgalmának ugyan egyre csökkenő, de jelentős részét képezik a flashmemóriák. A Spansion a szeptember 25-én zárul negyedévben már kevesebb mint 35 százalékkal vette ki részét az összforgalomból, ugyanakkor az Intelnél gyakorlatilag elhanyagolható hatással van az összvállalat eredményekre a memóriák forgalma. A Spansion veszteségei beárnyékolják a processzorokon termelt nyereséget. A 209 millió dolláros üzemi eredményével szemben a szenvedő memóriaüzlet 50 milliós veszteséget termelt.

A Fujitsuval közösen tulajdonolt, és az AMD pénzügyi mutatóival konszolidált Spansion teljesen önálló vállalattá szervezésével kapcsolatban annak rendkívül hányatott, a piaci erők által rángatott eredményei miatt döntött az AMD vezetése. Egyes spekulációk szerint az Intel az AMD sikeres processzorpiaci szereplése miatt feláldozta saját memóriagyártó részlegét a processzorok piacának oltárán, és ezért kegyetlen árháborúba kezdett. Az AMD egyébként több antitröszt kereset is benyújtott az Intel ellen a PC-piaci magatartással kapcsolatban.

Az elemzői várakozásokat magasan felülteljesítő vállalat bizakodóan tekint a negyedik negyedévre is, az eladások 7-13 százalékos emelkedését várják, amely 42-50 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról