Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 28. 09:19

A mobiltelefonos zeneszolgáltatások még a játékoknál is népszerűbbek lesznek?

Az In-Stat piackutató cég felmérése szerint a mobil zenei szolgáltatások még a mobiltelefonos játékoknál is nagyobb piaci sikerre számíthatnak, ami figyelemre méltó annak a fényében, hogy ma messze a játékok a legnépszerűbb mobiltelefonos alkalmazások. Az In-Stat azonban arra figyelmeztet, hogy a mobiltelefonos zeneszolgáltatásokhoz -- legyen szó akár letölthető dalokról, akár streaming adásokról -- még nem elég fejlett a piaci környezet, továbbra sem kiforrottak az üzleti és árazási modellek, valamint a digitális jogkezelési metódusok.

[HWSW] Az In-Stat piackutató cég felmérése szerint a mobil zenei szolgáltatások még a mobiltelefonos játékoknál is nagyobb piaci sikerre számíthatnak, ami figyelemre méltó annak a fényében, hogy ma messze a játékok a legnépszerűbb mobiltelefonos alkalmazások. Az In-Stat azonban arra figyelmeztet, hogy a mobiltelefonos zeneszolgáltatásokhoz -- legyen szó akár letölthető dalokról, akár streaming adásokról -- még nem elég fejlett a piaci környezet, továbbra sem kiforrottak az üzleti és árazási modellek, valamint a digitális jogkezelési metódusok.

A piackutató cég által megkérdezett felhasználók harmada érdeklődik a mobiltelefonos zeneszolgáltatások iránt. Az érdeklődők jellemzően fiatal férfiak, akik rendszerint a drágább mobiltelefonokat részesítik előnyben, ráadásul kétharmaduk még 2005 vége előtt új készülék vásárlását tervezi. David Chamberlain, az In-Stat elemzője szerint kézzelfogható az igény a mobil zeneszolgáltatások iránt, azonban ezek hiányában a mobilszolgáltatók elpuskázhatják a lehetőséget a jól fizető közönség megragadására és komoly bevételektől eshetnek el.

Az infokommunikációs iparban jelenleg az egyik legnagyobb dilemmát az MP3-játszók jövője jelenti, sokak szerint e termékkategória még évekig él és virul, másoknak azonban szilárd meggyőződése hogy hamarosan mindenki a mobiltelefonján hallgat majd zenét. A gyártók egyre-másra dobják piacra bővíthető memóriával vagy akár merevlemezzel felszerelt zenelejátszós mobiltelefonjaikat. Még az MP3-lejátszók piacát toronymagasan vezető Apple is összeállt a Motorolával egy zenelejátszós készülék megtervezésére.

A zenelejátszós mobiltelefonok térhódítása mellett szól, hogy az MP3-lejátszók közül ma toronymagasan a memóriás típusok a legkeresettebbek, a felhasználók jelentős része nem is igényli pár albumnál több zene tárolását. A Jupiter Research becslése szerint a digitális lejátszók felhasználóinak 90 százaléka ezernél kevesebb dalt hordoz magával, 60 százalékuk pedig kevesebb mint 200-at. Ennyi szám tárolására elég memóriakártya pedig ma már annyira olcsón megvásárolható egy mobiltelefonhoz, hogy a felhasználók java része inkább erre költ, nem pedig egy különálló MP3-játszóra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról