:

Szerző: Bőle György

2000. június 14. 18:20

Mégis lesz SlotA-SocketA átalakító?

Gondolom nem csak én tartom "nem túl felhasználóbarát" lépésnek, hogy a processzorgyártók szinte minden termékváltási periódusban új foglalatot/kialakítást készítenek termékükhöz, szükségszerű alaplap cserébe kényszerítve minket. Kezdetben ez inkább csak az Intel-re volt jellemző (az AMD sokáig kitartott a Socket7 mellett), de az utóbbi időben már az AMD is beállt a sorba. Persze tudom vannak tervezési, hőelvezetési kritériumok is, de ugye vannak marketing okok is...
Amikor az AMD bejelentette, hogy az új Athlon(Thunderbird)/Duron processzorok felhasználók által is megvásárolható verziói új, SocketA (a SlotA-s verziót csak OEM-eknek szállítják) kialakítást kapnak, akkor igen sokan nehezményezték a döntést. Mindezek után csak paprikázták a hangulatot azok az értesülések, miszerint ugyan több gyártó is belekezdett SlotA-SocketA átalakító tervezésébe (Slot1-PPGA/FCPGA módra, az Intel után szabadon), de azokat a költséges gyártásuk (?) miatt "papíron hagyták".

Viszont ez még nem biztos! A - hitelességben etalonnak számító - Ace's Hardware mai értesülései szerint ugyanis az NMC-PE Peripheral Europe GmbH két 2 héten belül megkezdi átalakítói tesztelését, majd 6 héten belül piacra dobja azokat. Bár a cégről még nem hallottam semmit, de a honlapjuk tanúsága szerint elég széles spektrumon mozog a termékválasztékuk, a TFT képernyőtől a VIA KT133 bázisú alaplapig. Bizakodjunk a germánokban...

Időközben egy igen jó barátom lefordította a német cég weblapján található hivatalos állásfoglalást.

"Um seinen aktuellen und zukünftigen Kunden einen Investitionsschutz zu geben, kooperiert NMC PE Peripehrals Europe mit einem Hersteller von Adaptern. Dieser Hersteller wird NMC in den nächsten zwei Wochen einen "Slot A -/Socket A-Adapter" (Slotket) zur Verfügung stellen, den NMC PE umfangreichen Tests unterziehen wird. Technisch gesehen ist dieses möglich, obwohl es viele anderslautende Informationen (z.B. von AMD) gibt. Wir rechnen damit, diesen Adapter in ca. 6 Wochen dem Markt anbieten zu können."

"Hogy az aktuális és jövőbeli ügyfeleinknek befektetési védelmet biztosíthasson az NMC PE... egy adapterelőállító céggel kooperál. Ez a gyártó a következő 2 héten belül az NMC-nek egy "Slot A/Socket A Adapter"-t fog a rendelkezésére bocsátani, amit az NMC PE széleskörű teszteknek fog alávetni. Technikailag nézve ez lehetséges, habár sok másként hangzó információ (pl. az AMD-tol) is van. Mi azzal számolunk, hogy az átalakítót kb. 6 hét múlva már meg tudjuk jelentetni a piacon."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.