Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 15. 09:53

Négyszeres sebességű Wi-Fi az Airgótól

Az Airgo Networks bejelentette, hogy olyan vezeték nélküli kommunikációs technológiát fejlesztett ki, amely több mint négyszer gyorsabb a jelenlegi legnagyobb sebességű (802.11g) Wi-Fi szabványnál, miközben kompatibilis azzal.

[HWSW] Az Airgo Networks bejelentette, hogy olyan vezeték nélküli kommunikációs technológiát fejlesztett ki, amely több mint négyszer gyorsabb a jelenlegi legnagyobb sebességű (802.11g) Wi-Fi szabványnál, miközben kompatibilis azzal.

Négyszeres sebesség

Noha a 240 Mpbs sávszélesség a technológiának csupán elméleti maximuma, az Airgo állítása szerint az eszközeivel 120 Mbps feletti valós adatátviteli sebesség érhető el, ami felülmúlja az Ethernet 100 megabites sávszélességét is, bár természetesen elmarad a Gigabit Ethernet sebességétől. Igaz ugyan, a gigabites Ethernet eszközök elsősorban a vállalati környezetben terjedtek el, az Airgo vezeték nélküli megoldását pedig elsősorban az otthonokba szánja olyan eszközök összekapcsolására, mint a számítógépek, digitális tévék és set-top boxok.

Az Airgo új chipjei az úgynevezett MIMO (multiple in, multiple out) technológiára épülnek, azaz több, egymást nem zavaró rádiócsatornát és antennát használnak egyszerre a maximális sávszélesség eléréséhez az eddig is rendelkezésre álló spektrumban. A vállalat által kifejlesztett "harmadik generációs" Wi-Fi chipek két rádiót tartalmaznak egy szilíciumlapkán, az Airgo állítása szerint e megoldás segítségével 15 százalékkal alacsonyabb költség és 20 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztás érhető el.

Ethernet? Mi az az Ethernet?

Elemzők egyetértenek abban, hogy az otthonok többségében az informatikai és szórakoztató eszközök hamarosan már nem kábelekkel, hanem vezeték nélküli technológiával kapcsolódnak össze. A Parks Associates által az év elején közzétett adatok szerint az otthoni hálózattal rendelkező amerikai lakásoknak már 52 százalékában Wi-Fi szolgál a gépek összekapcsolására, 50 százalékban Ethernet, 5 százalékban pedig más technológia, például az elektromos áramot is továbbító vezetékek segítségével alakítják ki a hálózatot.

Amennyiben az ehhez hasonló, rendkívül gyors vezeték nélküli eszközök megjelennek a piacon, a felhasználóknak már nem az lesz a kérdés, hogy miért is használjanak az otthonukban Wi-Fi technológiát, hanem hogy miért is maradjanak a hagyományos, kábeles megoldásnál. Az Airgo új technológiája által biztosított sávszélesség már elegendő akár több nagyfelbontású (HD) tévéadás vagy videó vezeték nélküli sugárzására a lakáson belül, miközben még mindig marad megfelelő szabad sávszélesség az internetböngészésre, letöltésre.

A másodpercenkénti 240 megabites sávszélességű vezeték nélküli adatátvitelt lehetővé tevő chipek mintapéldányai már elérhetők az Airgo partnerei számára, amelyek között olyan cégek találhatók, mint a Cisco, a Linksys, a Netgear és a Belkin. A vállalat várakozásai szerint az új technológiára épülő termékek akár már az idei év végére a boltok polcaira kerülhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról