:

Szerző: Bizó Dániel

2006. január 19. 13:22

Rendkívüli évet zárt az AMD

Az Intel után az AMD is közzétette negyedik negyedéves eredményeit. A gyengélkedő PC-piacra panaszkodó óriással ellentétben azonban a sunnyvale-i székhelyű vállalat rendkívül erős processzorpiaci szereplésről számolt be, amit a pénzügyi világ az árfolyam 9 százalékos tőzsdei kereskedésen kívüli emelkedésével jutalmazott.

[HWSW] Az Intel után az AMD is közzétette negyedik negyedéves eredményeit. A gyengélkedő PC-piacra panaszkodó óriással ellentétben azonban a sunnyvale-i székhelyű vállalat rendkívül erős processzorpiaci szereplésről számolt be, amit a pénzügyi világ az árfolyam 9 százalékos tőzsdei kereskedésen kívüli emelkedésével jutalmazott.
Vadnyugat
Az AMD előrenyomulása az Egyesült Államokban a leglátványosabb, ahol a negyedik negyedév során 11 százalékpontot vett el az Inteltől az áruházakban, boltokban értékesített számítógépek terén (online eladások nélkül), és 46,6 százalékra tornászta fel magát -- állítja a Current Analysis. Sőt az ünnepi szezon alatt meg is előzte ellenfelét az értékesített asztali gépek terén, 52,5 százalékát kaparintva meg az összes darabszámnak. A notebookok terén is erősödött, köszönhetően a Turion 64 processzoroknak, és a volument megduplázva már 30,5 százalékot hasíott ki magának.

Felpörögve, nehezék lecsatolva

A negyedik negyedévben a processzorokból származó forgalom éves szinten nem kevesebb mint 79 százalékkal, szekvenciálisan pedig 35 százalékkal emelkedett, és elérte az 1,3 milliárd dollárt. Az üzletág működési nyeresége ennél is drasztikusabban, 219 és 92 százalékkal ugrott meg, és 287 millió dollárt tett ki. Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy a rendkívül erős mutatók a piacrészesedés növekedésének tudhatóak be. A vállalat mind a szerverek, az asztali gépek és a notebookok terén újabb területeket szerzett magának. A tavalyi év egészében a processzorokból származó forgalom másfélszeresére emelkedve megközelítette a 3,8 milliárdot, az üzemi nyereség pedig 130 százalékkal 617 millióra ugrott.

Az AMD processzorpiaci szereplésének erősödését évek óta visszahúzza a flash-memóriákat gyártó üzletág rendkívül ingadozó, és sokszor negatívba hajló teljesítménye. A Spansion néven a Fujitsuval közösen üzemeltetett, de az AMD alá konszolidált vállalat az idei utolsó negyedévben romló pénzügyi teljesítményt tudott felmutatni, 487 millió dolláros forgalom mellett 62 milliónyi veszteséget halmozott fel. Éves szinten 1,9 milliárd dollár bevétel és 311 milliós veszteség az egyenleg.

Egyes feltételezések szerint a Spansionön keresztül az Intel nyomást igyekezett gyakorolni az AMD-re azáltal, hogy kíméletlen árversenybe kergette őket. Ezt anélkül tehette volna meg, hogy saját mutatóit érzékelhetően rontsa, ugyanis bár az Intel flash-üzletága is veszteséges, részesedése a vállalat árbevételéből minimális a processzorok, chipkészletek gigantikus forgalmához és a profittömeg termeléséhez képest.

A Spansion negatív pénzügyi hatásai miatt az AMD úgy döntött, leválasztja azt magáról, és teljesen önálló, publikus részvénytársasággá szervezi. Ez tavaly december 20-án végre megtörtént, és a Spansion tőzsdére vonult, az AMD pedig felszabadult. A flash nélkül a vállalat teljesítményét a processzorok határozzák meg gyakorlatilag, mivel az egyéb termékekből származó bevétel nagysága elhanyagolható: a vállalati bevétel így 48 százalékos bővülést követően 3,93 milliárdot tett ki, míg az üzemi nyereség 190 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 543 millió dollárra duzzadt.

2005, az AMD éve

A 2005-ös év az AMD számára eseménydúsan telt. A világ első 64 bites x86-processzora piacra dobásának második évfordulóján bemutatkoztak a kétmagos Opteronok és a kétmagos Athlon 64 chipek is, tovább erősítve a vállalat piaci előrenyomulását. Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az AMD az x86-os szerverpiac processzor-szállításainak lényegesen több mint 10 százalékát uralja, és hogy a HP, az IBM és a Sun kínálatában is megtalálhatóak legyenek AMD-alapú konfigurációk.

Az Opteron sikere mellett az asztali gépek piacán is jelentős előrehaladást ért el a vállalat, valamint bemutatkozott az első notebookmárkája, a Turion 64, amely szintén nagy lépésekkel hatol be az Intel Centrino területeire. Az év vége felé átadásra került az AMD második processzorgyára, a drezdai Fab36. Itt már 300 milliméteres szilícium szeleteken folyik a termelés, maximális kapacitása pedig másfélszerese a szomszédságában található Fab30-nak. Az AMD célkitűzése, hogy a korábbi, évi nagyjából 40-50 millió processzorra futó kapacitását 2008-ra százmillióra emelje. A Fab36 idén kezdi meg a 65 nanométeres gyártástechnológiára való átállást. A hivatalos év végi időszak mellett felbukkantak meg nem erősített információk korábbi időszakról is.

Az AMD az utóbbi két évben a szakadék széléről talpra állt, és rendkívüli eredményeket ért el az AMD64 és HyperTransport technológiákra alapozó processzoraival, az előtte álló időszakban azonban várhatóan újra feltámad az eddig defenzívában lévő Intel. Az óriási rivális idén hatalmas marketing-erőfeszítéseket tesz a fogyasztói piacokon, több új márkát is bevezet, majd az év második felében gyökeresen megújítja processzorainak mikroarchitektúráját. Az előzetes adatok szerint az új architektúra eddig példátlanul nagy teljesítményt kínál adott energiakeretből, mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság terén megpróbálva visszaszerezni a technikai elsőséget az AMD K8 magjától.

Az AMD hasonló váltásra 2007-8 magasságában készül, jelenleg két mikroarchitektúra fejlesztését ismerte el, amelyek egyelőre körvonalazódnak a mérnökcsapatoknál. Miközben az újra Intel egyesíti összes x86-os processzorát egyetlen közös technológiára, addig az AMD külön szerver-, és külön mobilprocesszort tervez, az asztali piacot pedig valamelyik átszabásával, újracsomagolásával fedi majd le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.