:

Szerző: Bizó Dániel

2005. szeptember 13. 08:49

Steve Ballmer ki akarja nyírni a Google-t

Az a kurva Eric Schmidt egy kibaszott punci. Kurvára el fogom temetni azt a tagot, már megtettem korábban, most megteszem megint. Kurvára kiirtom a Google-t. [..] A Google nem is egy valódi vállalat. Egy kártyavár. Állítólag ezek a szavak Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatójának száját hagyták el, mikor Mark Lucovsky, a mai Windows-technológia egyik atyja közölte vele 2004 végén, elhagyja a Föld második legértékesebb cégét, és a Google csapatához csatlakozik (ahol Eric Schmidt az operatív vezér).

"Az a kurva Eric Schmidt egy kibaszott punci. Kurvára el fogom temetni azt a tagot, már megtettem korábban, most megteszem megint. Kurvára kiirtom a Google-t. [..] A Google nem is egy valódi vállalat. Egy kártyavár." Állítólag ezek a szavak Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatójának száját hagyták el, mikor Mark Lucovsky, a mai Windows-technológia egyik atyja közölte vele 2004 végén, elhagyja a Föld második legértékesebb cégét, és a Google csapatához csatlakozik (ahol Eric Schmidt az operatív vezér).

A BBC alkalmazottja, Ben Metcalfe szerint ezeket a mondatokat bírósági jegyzőkönyvbe is vették, miután Lucovsky eskü alatt tanúskodott a két vállalat között folyó pereskedésben. A mérnök szerint Ballmer ezenkívül egy széket is keresztülhajított az irodán, így nyomatékosítva felindultságát. Ballmer egy közleményben válaszolt Lucovsky vallomására, amely szerinte eltúlozza a valóságot, és nem jellemzi helyesen az esetet.

Nagyágyúk állnak át

Ballmer csalódottsága érthető, hiszen ez az eset csak egy felkapott a tucatnyi közül, és azóta tudjuk, ilyen minőségében sem az utolsó. Lucovsky útját idén nyáron Lí Káj-fu követte, aki szintén magas és rendkívül fontos pozíciót töltött be a vállalatnál. A Microsoft bírósághoz fordult amiatt, hogy megakadályozza Lí munkába állását a Google-nél. A szoftvervállalat arra hivatkozik, hogy Lí helyzetéből adódóan mélyreható ismeretekkel rendelkezett az üzleti titkot képező kínai stratégiát és a keresőpiacot érintő termékterveket, technológiákat illetően.

Egy keresővállalathoz való igazolás pedig megsérti Lí szerződésének azon kitételét, hogy nem igazolhat rivális vállalathoz, hiszen a Google kétségtelenül annak tekintendő -- érvelnek a redmondiak. Továbbá azzal vádolják Lít, hogy még microsoftos alkalmazottként is segítette már a rivális vállalat munkáját információ átadásával és kínai alkalmazottak keresésével.

A Google ezzel szemben azt állítja, hogy a Microsoft egyetlen célja megzavarni magas beosztású alkalmazottainak munkáját, és ezt bizonyítandó vonták be Lucovsky-t az ügybe. A tárgyalás az ügyben csak januárban kezdődik, ugyanakkor a bíróság ma hozza meg döntését az ügyben, Lí és a Google addig is milyen viszonyban állhat egymással. Könnyen lehetséges, hogy míg el nem dől jogi úton a kérdés, Lí nem állhat munkába a vezető keresővállalatnál.

Lucovsky és Lí nem akármilyen szerepet játszottak korábban a Microsoftnál, így kiválásuk nem csak önmagában lehet érzékeny a vállalat számára, hanem szimbolikus jelentőséggel bír: a nagy agyak a Google-nél dolgoznak, nem a Microsoftnál. Lucovsky 16 éven át dolgozott olyan kulcsjelentőségű projekteken, mint például a Windows NT alapjai vagy a Win32 platform kialakítása. Lí hét évet töltött el a szoftveróriás kötelékében, ahol fejlett felhasználói felületek fejlesztésével foglalkozott (kézírással, emberi beszéddel irányítható, tanuló gépek), valamint a Microsoft ázsiai kutatóközpontjának megalapításából is kivette részét.

Csendes vérzés

Michael Cherry Microsoft-elemző szerint ugyanakkor a nagy nevek elszippantásánál is nagyobb veszélyt jelenthet a középvezetők elszivárgása. Mint elmondta, hogy miközben sokan felfújják a csúcsvezetők és mérnökök vándorlását, addig ezek az emberek ritkán készítenek valóban szoftvereket. "Én azt gondolom nagyobb probléma mikor csoportvezetők és programigazgatók tíz évesnél is több tapasztalattal csendben lelépnek. Senki nem siratja meg távozásukat, de ezek az emberek azok, akik a grandiózus architektúrát hoznak és vad jövőképeket követnek, és valóban olyan termékekbe formálják azokat, melyeket az emberek használni tudnak."

Hozzátette, ezeknek az embereknek a csendes elvesztése sokkal nagyobb kihatással lehet a termékfejlesztések üzemtervére, például a Windows Vista megjelenésére, vagy a vállalat hosszabb távú kilátásaira, mint a csúcsvezetők távozása.

Végzetes vonzerő

Az Egyesült Államok frissen végzett szoftvermérnökei számára ma nem a Microsoft, az Oracle, vagy esetleg a Sun Microsystems jelentik a legvonzóbb munkahelyet, hanem az olyan új sztárok, mint a Google vagy a Yahoo. Gyorsan növekvő tömegük révén a dotkom csillagok érezhető tömegvonzást jelentenek a Szilícium-völgy szellemi tőkéje számára. A helyi vállalatok a BusinessWeek magazin szerint komoly nehézségekbe ütköznek, ha valóban kiváló szoftveres szakembert akarnak szerezni, ugyanis azok biztosan jelentkeztek a Google-hoz is, és sok esetben egy kecsegtető ajánlattal a zsebükben érkeznek az interjúra.

A mai tehetségek sokkal vonzóbbnak találhatják a Google, Yahoo!, Amazon és eBay, és hasonló vállalatok előtt álló feladatokat, mint a Microsoft tevékenységét. A mai kor kihívásai az internethez, az elképesztő információtömeg kezeléséhez kapcsolódik főként, ahol viszont ezek a viszonylag új vállalatok dominálnak, és járnak élen a fejlesztésekkel.

Ezeken a felfedezetlen területeken a Microsoft kifogyhatatlan erőforrásaival együtt sem élvez előnyt, a versenyben maradáshoz a legjobb emberekre van szükség, akik közül sokan viszont inkább máshol állnának munkába. A Google ráadásul rá is játszik a jelenségre, és Redmond közelében, Kirklandben alapított egy fejlesztői irodát, megpróbálva még több agyat elcsaklizni a Microsoft orra elől.

A végzős diplomások számára a fiatalabb, lendületben lévő dotkom vállalatok jelentik ma a lehetőséget, hogy részt vegyenek a következő nagy áttörésben. A Google ráadásul olyan neveket sorakoztat fel csapatában, akikről sok fiatal csak könyvekben olvasott, és szinte mitikus hősnek tartja. Ilyen például Rob Pike, a UNIX operációs rendszer egyik megalkotója, vagy Vinton G. Cerf, az internet egyik úttörője, a TCP/IP protokoll kifejlesztője.

Ballmer dühét jó eséllyel az váltotta ki, érzi, a Microsoft nem élvez semmiféle fölényt a Google-lel folytatott harcban, sőt hasonló termékei, szolgáltatásai rendre elbukják az összehasonlításokat, így rövid távon nem reménykedhet a piaci részesedés növelésében, amit igazolni látszik, hogy a keresők közötti harc az utóbbi hónapokban állóháborúvá vált. A Microsoftnak a legélesebb elmékre lesz szüksége ahhoz, hogy felvegye a fejlesztési versenyt a két végzős egyetemista által alapított vállalattal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.