:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 8. 13:22

A San Andreas körüli botrány érzékenyen érintette a játékkiadó pénzügyi adatait

[WSJ/HWSW] A vártnál nagyobb veszteségről számolt be és kiábrándító előrejelzést tett közzé a Take-Two Interactive, amely többek között az igen népszerű, ugyanakkor rendkívül sok vihart kavaró Grand Theft Auto sorozat kiadója is.

[WSJ/HWSW] A vártnál nagyobb veszteségről számolt be és kiábrándító előrejelzést tett közzé a Take-Two Interactive, amely többek között az igen népszerű, ugyanakkor rendkívül sok vihart kavaró Grand Theft Auto sorozat kiadója is.

A legutóbbi negyedévben a vállalat 28,8 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miután az Entertainment Software Rating Board (ESRB) úgy határozott, hogy a GTA: San Andreas rejtett szexjelentei miatt "csak felnőtteknek" besorolással kerülhet a boltokba. Az üzletekben található játékokat ezért vissza kellett hívni és új csomagolással piacra dobni. A negyedéves forgalmi adatok ugyanakkor 6 százalékkal 169,9 millió dollárra emelkedtek, köszönhetően a San Andreas xboxos és PC-s változatának.

A San Andreast körülölelő botrány miatt a Take-Two már júliusban közölte, hogy 40 millió dollárt különít el a szoftver újracsomagolására, ebből eddig mintegy 7 millió dollárt költöttek el. A most boltokba kerülő változatok már némi módosításon estek át, a vállalat szerint már nem csalogathatók elő az ominózus rejtett jelenetek. A "csak felnőtteknek" besorolású San Andreas xboxos és PC-s változata a jövő héten kerül a boltokba, a PlayStation 2-n futó változatra azonban még várni kell.

A kiadó közölte, hogy a San Andreas japán bemutatását elhalasztja, az már csak a következő üzleti évben kerülhet a boltokban. Szintén erre a sorsra jutott a Bully című játék premierje is. A Bullyt a GTA fejlesztői készítik, azonban itt a játékos nem egy gengszter, hanem egy problémás iskolásfiú bőrébe bújik. Az ígéretek szerint a játék nem nélkülözi majd a humort sem. Jó hír a statégiai játékok kedvelőinek viszont, hogy a Civilization sorozat negyedik tagja az idei üzleti évre került előre, ami azt jelenti hogy legkésőbb októberben a boltokban lesz.

A Bully késése miatt azonban a Take-Two ismét kénytelen volt csökkenteni az éves kilátásait, a vállalat immár csak 1,22-1,27 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 85-90 cent nyereségre számít. A legutóbbi előrejelzésében a kiadó még 1,30 milliárd dollár körüli bevételről és 1 dollár feletti részvényenkénti nyereségről beszélt. A vállalat a jövő évre vonatkozó prognózisát is lefelé módosította, a kedvezőtlen előrejelzés miatt a Take-Two részvényeinek árfolyama több mint 4 százalékkal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.