:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 25. 10:59

A Java lehet a digitális televíziózás technológiai platformja

Az elmúlt hónapok külföldi tapasztalatai azt bizonyítják, hogy emberek szívesen váltanak digitális televízióra, amelynek technológiai platformja elemzők szerint a Java lesz. A digitális tévézés nem csak a jobb képminőségnek és a szélesebb csatornaválasztéknak köszönheti népszerűségét, hanem a prémium tartalomnak, valamint az olyan Java-alapú interaktív szolgáltatásoknak, mint a játékok, a szavazás és információs szolgáltatások.

[HWSW] Az elmúlt hónapok külföldi tapasztalatai azt bizonyítják, hogy emberek szívesen váltanak digitális televízióra, amelynek technológiai platformja elemzők szerint a Java lesz. A digitális tévézés nem csak a jobb képminőségnek és a szélesebb csatornaválasztéknak köszönheti népszerűségét, hanem a prémium tartalomnak, valamint az olyan Java-alapú interaktív szolgáltatásoknak, mint a játékok, a szavazás és információs szolgáltatások.

A digitális televíziózás emellett olyan kényelmi funkciókat is nyújthat, mint a videofelvétel videokészülék nélkül. A Sun Microsystems által a világ több pontján sikerrel bemutatott új technológiának köszönhetően tetszőleges számú televíziós adást rögzíthetünk, akár párhuzamosan is. A Sun teljes, nyílt digitális interaktív televíziós és alkalmazás infrastruktúrát kínál a szolgáltatóknak, amelynek része a digitális adattárolás, archiválás, a műsorszórás, a digitális szerzői jogvédelmi alkalmazások, vagy akár a set-top-boxok implementálása is.

"Európában egyre nő a nyílt Java-alapú Multimedia Home Platform (MHP) interaktív televíziós szabvány elfogadottsága: Olaszországon kívül Németországban, Finnországban és Spanyolországban is számos telefonszolgáltató nyúlt MHP-alkalmazásokat” – mondja Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója. Olaszországban tavaly januárban indult útjára a digitális műsorszórás, és mára már több mint 1,5 millió háztartásba jutott el, az előfizeti létszám havonta majdnem 100 ezerrel bővül.

"Európában átlagosan naponta több mint 3 órát, hazánkban több mint 5 órát töltenek az emberek a televíziók képernyője előtt. Ezért is figyelemre méltó, hogy a műsorokhoz kapcsolódó SMS-alapú játékok, kvízek és szavazások most már a digitális televíziózásban használt set top box-szal is elérhetőek" -- mondja Hegedüs Gábor. A Java-alapú MHP set-top-boxokon lottózni, videojátékokkal játszani, szavazni, MMS-t kapni és küldeni, vásárolni lehet, de akár hírek, közlekedési információkat is olvashatunk rajtuk.

Sokan bíznak a nyílt interaktív televíziózás sikerében. Piackutatók szerint 2006 lesz az igazi áttörés éve, akkora várható, hogy megjelennek a piacon a megfizethető árú set-top-boxok, amelyek támogatják az MPEG4 videoformátumot és az MHP-alapú interaktív alkalmazásokat. Természetesen a szolgáltatók is gőzerővel dolgoznak az új technológia bevezetésén, amely 2008-ig a nyugat-európai háztartások fele számára válhat elérhetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.