:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 24. 13:40

Windowst futtat a Xen

Jelentős mérföldkövet lépett át a XenSource, amelynek virtualizációs szoftverén először sikerült elindítani a Microsoft Windows XP-t. A teszt további érdekessége, hogy egy virtualizációt hardverből támogató Intel processzor-prototípuson hajtották végre.

[HWSW] Jelentős mérföldkövet lépett át a XenSource, amelynek virtualizációs szoftverén először sikerült elindítani a Microsoft Windows XP-t. A teszt további érdekessége, hogy egy virtualizációt hardverből támogató Intel processzor-prototípuson hajtották végre.

Nem egyszerű feladat

A XenSource egyik társalapítója és fejlesztési igazgatója, Simon Crosby szerint a Windows futtatása a Xenen nem volt egyszerű feladat, ugyanis a bootolási folyamat még 16 bites kódot is tartalmaz, ezt kell elfogadható sebességgel futtatni a ma elérhető 32 és 64 bites processzorokon. Az IDF látogatói működés közben is megtekinthetik a Xen 3.0 előzetes változatát, ahogy egyszerre futtat egy Linux-disztribúciót és egy Windows XP-t.

Az AMD az Intelétől némiképp eltérő megoldást használ, azonban a Xent úgy készítették el, hogy többféle hardveres virtualizációs megoldással is kompatibilis legyen. Crosby elmondása szerint amint megérkeznek a virtualizációt támogató AMD processzorok első mintapéldányai, a programozók megkezdik a munkát annak érdekében, hogy a Xen támogassa az AMD megoldását is.

A Xent elsősorban arra szokták használni, hogy egy gépen több, egymástól független Linux-változatot futtassanak, azonban a készítők szerint a Windows elindításának lehetősége az üzleti életben ugyanilyen fontos, hiszen mindkét operációs rendszer igen elterjedt és a vállalatok gyakran váltanak egyikről a másikra. A Xen jelenleg a Linux és több BSD-változat futtatására képes, a fejlesztők most a Windows mellett a Solaris támogatásán dolgoznak.

Szoftveres módosítások szükségesek

A Xen úgynevezett paravirtualizációs megoldással működik ami azt jelenti, hogy a rajta futtatott operációs rendszereket fel kell készíteni arra, hogy alattuk nem a "puszta vas" található, hanem egy virtualizációs szoftverréteg, úgynevezett hypervisor. Crosby elmondása szerint a SuSE és a Red Hat következő disztribúciói már tartalmazni fogják a szükséges módosításokat. A Windows XP-t a Microsoft már bizonyosan nem fogja módosítani, de a jövőre megjelenő Longhornt már felkészítették arra, hogy hypervisoron fusson.

A processzorokba épített hardveres virtualizációs képességek azonban szükségtelenné teszik ezeket a módosításokat -- áll a XenSource által kiadott anyagban. Az Intel mérnökei a kezdetektől fogva együttműködtek a Xen fejlesztőivel annak érdekében, hogy a szoftver támogassa az Intel által használt virtualizációs technológiát. A Xen egyébként az első hypervisor, amely támogatja a korábban Vanderpool Technology (VT) néven emlegedett hardveres virtualizációs megoldást. Mikor az Intel piacra dobja az első, VT-t támogató processzort, a vásárlók a Xen segítségével azonnal kiaknázhatják az előnyeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.