Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 24. 13:04

Filmkocka méretű érzékelő a Canon EOS 5D tükörreflexes digitális fényképezőgépében

A Canon bejelentette legújabb professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a 12,8 megapixeles EOS 5D-t, ami a kompakt, magnézium ötvözet vázat és a teljes méretű CMOS érzékelőt kombinálva új kategóriát nyit a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán. A mindössze 810 grammos tömegű gépbe egy második generációs, 35,8 × 23,9 mm-es, teljes 35 mm-es filmnek megfelelő méretű CMOS szenzort építettek.

[HWSW] A Canon bejelentette legújabb professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a 12,8 megapixeles EOS 5D-t, ami a kompakt, magnézium ötvözet vázat és a teljes méretű CMOS érzékelőt kombinálva új kategóriát nyit a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán. A mindössze 810 grammos tömegű gépbe egy második generációs, 35,8 × 23,9 mm-es, teljes 35 mm-es filmnek megfelelő méretű CMOS szenzort építettek.

"A teljes méretű érzékelővel szerelt EOS 5D az a fényképezőgép, amit sok fotóriporter és ügynökség kért tőlünk" -- nyilatkozta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. "Nélkülözhetetlen felszerelése lesz a profi fotósok széles táborának az esküvői fotósoktól a fotóriporterekig. Ezek az érzékelők lényeges technikai előnyt biztosítanak a Canon-nak, és fő mozgatórugói a digitális tükörreflexes gépeink gyors fejlődésének" -- tette hozzá.

20 másodperces sorozat teljes felbontás mellett

Az EOS 5D-ben ugyanaz a DIGIC II processzor található, mint a Canon EOS-1D széria tagjaiban, illetve a Canon legújabb kompakt kameráiban. A DIGIC II segítségével a fényképezőgép akár 60 nagyfelbontású, JPEG formátumú felvétel rögzítésére is képes 3 kép/másodperces sebességgel.

A gép strapabíró, ám könnyű magnézium ötvözet vázzal rendelkezik, támogatja az új képstílusok funkciót, 2,5" átlójú, nagyfelbontású LCD kijelző került rá, 9 pontos autofókuszát pedig 6 láthatatlan AF-pont segíti a pontosabb működésben. Az WFT-E1 vezeték nélküli egységgel való kompatibilitás, a gyorsan elérhető egyéni beállítások, a 2.0 Hi-Speed USB kapcsolat, az 1/8000 – 30 másodpercig terjedő záridő és az 1/200 másodpercig terjedő vakuszinkron mind a gép gyorsaságát jellemzik.

A második generációs zajcsökkentő áramkör, ami az EOS-1Ds Mark II érzékelőjében is megtalálható hatékonyan csökkenti a véletlenszerű, és teljesen kiszűri az ismétlődő képzajt, így a végeredmény egy különösen tiszta élénk színű kép lesz. A széles, ISO 100-1600 érzékenység skála L:50 és H:3200 értékekkel tovább bővíthető. A nagy, 8,2 µm méretű pixelek lehetővé teszik kiemelkedő dinamikájú képek készítését, biztosítva a finom átmeneteket az árnyékos, a közepesen és az erősen megvilágított területeken is.

Képstílusok

Az új képstílus-beállítások (Picture Style) leegyszerűsítik a géppel végezhető képminőség-beállítást. Ezek a beállítások utómunka nélkül, közvetlen felhasználható JPEG képeket biztosítanak. A képstílusok leginkább a különböző színreprodukciót nyújtó különböző fajtájú filmekhez hasonlíthatóak. A könnyen kiválasztható beállítások mindegyikében lehetőség nyílik az élesség, a kontraszt, a színtónus és a telítettség módosítására. Az egyéni beállítások rögzítéséhez három hely áll rendelkezésre, így a fotósok saját képstílusokat alakíthatnak ki, vagy tölthetnek fel egy külön képstílus-fájlból.

Egy új funkció segítségével az aktuális beállítások elmenthetők és tárolhatók, majd a módválasztó tárcsa C (fényképezőgép beállítások) állásában újra előhívhatók. Ez lehetővé teszi a fotósoknak, hogy gyorsan váltsanak két teljesen különböző beállításrendszer között anélkül, hogy vázat kellene cserélniük. Ideális az olyan felhasználóknak, akiknek például gyorsan át kell állniuk kültéri fotózásról beltérire.

Az expozíciós mód, az ISO érzékenység, az AF mód, a képstílus, a fehéregyensúly és az egyéni beállítások ebben a pontban mind rögzítésre kerülnek. A 21 egyéni beállítás 57 fajta lehetőséget kínál a fotósoknak, hogy tökéletesen a munkájukhoz igazítsák a gép működését.

Körítés

Az EOS 5D csomagjában ott van az EOS Digital Solutions Disk 11-es verziója, amely lemezen megtalálható a Canon RAW képfeldolgozó-programjának, a Digital Photo Professional-nek (DPP) továbbfejlesztett változata. Ez a verzió már felismeri az EOS D30-tól számított összes EOS fényképezőgéppel készített RAW képet, és támogatja a képstílusokat is.

A CD-n megtalálható még a ZoomBrowser EX (PC) és az ImageBrowser (MAC) v5.5 a képek megjelenítéséhez és rendezéséhez, az EOS Capture v1.5 a számítógéppel irányított fényképezéshez, illetve a PhotoStitch v3.1, a PhotoRecord v2.2 (PC), a RAW ImageTask v2.2 és a CameraWindow v 5.3 szoftverek is. Az EOS 5D előreláthatólag októbertől vásárolható meg a hazai szaküzletekben. A készülék Egyesült Államokbeli 3300 dolláros, illetve Európában 3500 eurós árszint körül várható.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról