:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 18. 09:48

A Microsoft hivatalosan bejelentette az Xbox 360 árát

Bejelentette a novemberben piacra kerülő Xbox 360 játékkonzol árát a Microsoft. A vállalat közölte, hogy a készülékből az Egyesült Államokban és Európában két változatot dob piacra, az egyik 399, a másik pedig 299 dolláros áron lesz kapható.

[HWSW] Bejelentette a novemberben piacra kerülő Xbox 360 játékkonzol árát a Microsoft. A vállalat közölte, hogy a készülékből az Egyesült Államokban és Európában két változatot dob piacra, az egyik 399, a másik pedig 299 dolláros áron lesz kapható.

Két változat

A cég vezetői továbbra sem fedték fel a piaci premier pontos dátumát, azonban elmondták, hogy minden a tervek szerint halad ahhoz, hogy az Xbox 360 az ünnepi szezonban már a boltok polcain legyen. "A rendszer elkészült" -- mondta Robbie Bach, a Microsoft játékokkal felelős részlegének vezetője, aki azt is elárulta, hogy az Xbox 360 visszafelé kompatibilis lesz "a legfontosabb játékokkal.

Az Xbox 360-ból két változat kerül piacra. Képességeit tekintve mindkét konzol azonos lesz, a drágább változathoz azonban extraként egy 20 gigabájtos merevlemezt, vezeték nélküli kontrollert, Ethernet-csatlakozót és tévé-távirányítót ad a Microsoft. Ezeket a perifériákat az olcsóbb verzióhoz is meg lehet vásárolni. Bach elmondta, a konzol japán árát egy szeptemberi tokiói kiállításon hozzák nyilvánosságra.

Csapó kettő...

Elemzők egyetértenek abban, hogy az első Xbox piacra dobásakor a Microsoft elszúrta az árazást, a konzol nem volt elég olcsó ahhoz, hogy igazán nagy tömegek számára vonzó legyen, ugyanakkor mégis elég olcsó volt ahhoz, hogy a Microsoft számára komoly veszteséget termeljen. Amint az ismert, a konzoliparban a gyártók a hardvert rendszerint veszteséggel értékesítik, a játékeladásokon azonban komoly hasznot húznak. Az Xbox története során csupán egy negyedévben termelt nyereséget a Microsoft számára.

Az árazás a Sony elleni harc egyik legfontosabb fegyvere. A 399 dolláros induló ár lehetőséget ad a Microsoft számára, hogy amikor a Sony bemutatja a PlayStation 3-at, árcsökkentést hajtson végre és így tegye vonzóbbá saját készülékét a vevők számára.

A Merril Lynch Japan Securities becslései szerint a PlayStation 3 konzol előállítása darabonként 494 dollárba kerül, azonban a Sony várhatóan még kezdetben sem adja drágábban a gépet 399 dollárnál. Ez azt jelenti, hogy a PlayStation 3 eladásai az első évben mintegy 1,18 milliárd dollár veszteséget okoznak majd a Sonynak.

Három gyártó

Az Xbox 360 gépet a Microsoft immár három szerződéses elektronikai gyártóval (EMS, electronic manufacturing services) fogja termeltetni. A Microsoft tegnapelőtt jelentette be, hogy a szingapúri Flextronics és a tajvani Wistron mellett a kanadai Celestica is részt vesz majd a következő generációs szórakoztató központ előállításában.

A kanadai gyártó csak 2006-ban fog bekapcsolódni a termelésbe. A beszállítói bázis közelsége miatt mindhárom EMS-vállalat a dél-kelet kínai üzemében folytatja a gyártást. Az előző Xboxot egyedül a Flextronics gyártotta, eleinte Mexikóban és Magyarországon, azonban később a hazai termelés logisztikai okok miatt átkerült Kínába.

A három gyártóval való partnerségből úgy tűnik, a Microsoft az eddiginél lényegesen komolyabb terveket sző, és biztosítani akarja az értékesítési csatornák ellátásának megfelelő rugalmasságát. A legutóbbi ünnepi szezonban például hiány alakult ki az Xboxokból, részben a Halo 2 "gyilkos" eladásai következtében, amely sok új vásárlót toborzott a platformnak. Három beszállítóval a szoftveróriás ráadásul folyamatos hatékonyságnövelésre is sarkallhatja a gyártókat, hiszen bármelyik termelését át lehet csoportosítani a másik kettőhöz. Az alacsonyabb termelési költség jutalma több megrendelés lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.