Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 15. 14:21

Logitech: két új egér és egy billentyűzet játékosoknak

A Logitech a napokban mutatta be kifejezetten a megszállott játékosok számára tervezett új beviteli eszközeinek családját, amelyet G-sorozatnak (gaming) nevezett el. A termékcsalád jelenleg két egérből és egy billentyűzetből áll de a későbbiekben újabb termékek megjelenése várható.

[HWSW] A Logitech a napokban mutatta be kifejezetten a megszállott játékosok számára tervezett új beviteli eszközeinek családját, amelyet G-sorozatnak (gaming) nevezett el. A termékcsalád jelenleg két egérből és egy billentyűzetből áll de a későbbiekben újabb termékek megjelenése várható.

A Logitech G5 és G7 egerei 2000 DPI felbontású lézer segítségével másodpercenként 114 centiméternyi felület letapogatására képesek, így a vállalat szerint még a játékosok legvadabb mozdulatait is pontosan tudják követni. Mindemellett ezek a Logitech első egerei, amik kihasználják az USB-port teljes sávszélességét és másodpercenként 500 visszajelzést küldenek a számítógép felé, szemben a hagyományos egereknél megszokott 60-125 visszajelzéssel.

G7: vezeték nélküli egér

A Logitech G7 egy vezeték nélküli egér, amelynek érdekessége, hogy "játék" üzemmódba kapcsolva csak egypercnyi inaktivitás után vált energiatakarékos módra, ami a hagyományos egereknél megszokott tíz másodpercnél lényegesen hosszabb idő. Ezzel elkerülhető az a játékosok számára sok bosszúságot okozó jelenség, amikor a vezeték nélküli egér energiatakarékos üzemmódból visszatérve csak kis késéssel reagál a felhasználó mozdulataira.

A G7 akkumulátora egyetlen feltöltéssel átlagos használat mellett akár több mint két napig szolgáltat elegendő energiát a készülék számára, de a Logitech állítása szerint még folyamatos játék esetén is legalább 7 órát bír. A G7-be épített kijelzőn a játékosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik az akkumulátor töltöttségi állapotát, a mellékelt szoftverben pedig beállíthatják, hogy hány százalékos töltöttségi állapot elérésekor szeretnének figyelmeztetést kapni.

A G7 egérhez két darab újratölthető, 18 grammos lítium-ion akkumulátor tartozik, de ezek közül egyszerre csak az egyiket használja. Így az egér kevesebbet nyom, mint a manapság kapható többi újratölthető egér, vagy mint egy ceruzaelemekkel működő egér. A Logitech szerint a csekély tömeg miatt a játékosok gyorsabban mozgathatják a G7-et, illetve kevésbé fárad el a kezük a használata közben.

Súlyos egér és LCD-kijelzős billentyűzet

A vezetékes G5 egér érdekessége, hogy tartozik hozzá 16 darab mini súlykorong, amelyek közül 8 darabot elhelyezhetünk az egér aljában. A játékosok így több ezer különféle súlyeloszlást kipróbálhatnak, mindenki beállíthatja a neki leginkább megfelelőt. A G5 egerek mindegyikét kézzel festik, így minden példány egyedi.

A Logitech G15 billentyűzet beépített LCD kijelzővel és 18 programozható gombbal büszkélkedhet, plusz egy olyan szoftver is jár hozzá, amivel a funkciógombok minden játékhoz könnyűszerrel beállíthatók. A szabályozható dőlésszögű, háttérvilágításos kijelzőn a játék megszakítása nélkül követhetjük nyomon a létfontosságú játék-információkat vagy éppenséggel más futó alkalmazások adatait. A G15 is tartalmaz egy speciális "játék" üzemmódot, ami a Windows-gombot kapcsolja ki, így véletlen megnyomása esetén nem esünk ki a játékból az "asztalra".

A G15 billentyűzet LCD-kijelzőjét már számos idén megjelenő játék támogatja. Olyan adatok megjelenítésére használják, mint a pontszámok, idők, életfunkciók vagy a maradék lőszer mennyisége. Az LCD-panel már most is használható más alkalmazások adatainak megjelenítésére, megjeleníthetők rajta például beérkező e-mail üzenetek, vagy a processzor pillanatnyi terheltsége. A telepítő CD egy szoftverfejlesztői-készletet (SDK) is tartalmaz, mellyel a játékosok elkészíthetik saját programjaikat, így az LCD kijelzőn az általuk meghatározott tetszőleges adatok is megjeleníthetők.

A Logitech G5 és G7 egér, valamint a G15 billentyűzet októbertől lesz kapható az Egyesült Államokban. A magyarországi piaci bevezetés időpontjáról, illetve a várható hazai árakról egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról