Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 10. 09:43

Stabil növekedés a Cisco Systemsnél

John Chambers
John Chambers
[WSJ/HWSW] Közzétette negyedik negyedévének eredményeit a Cisco Systems. A hálózati eszközök vezető gyártója 11 százalékkal növekedő bevételről és 12 százalékkal megugró nyereségről adott számot, azonban a jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzése meglehetősen visszafogott volt.

John Chambers elnök-vezérigazgató szerint a Cisco stabil negyedéves eredményei elsősorban a biztonsági berendezések, az IP-telefóniás és a vezeték nélküli eszközök iránti kereslet látványos növekedésének tudhatók be, emellett rendkívül jól teljesített az otthoni és kisvállalati piacot megcélzó Linksys üzletág is. A vállalat forgalmának java részét adó vállalati switchek és routerek szegmensében azonban a növekedés közel sem volt látványos, előbbiek forgalma 8 százalékkal, utóbbiaké csupán 3 százalékkal emelkedett.

Stabil növekedés

A július 30-án véget ért negyedév során a Cisco bevétele 6,6 milliárd dollárt tett ki, a vállalat nyeresége 1,54 milliárd dollár, részvényenként 24 cent volt. Egy évvel korábban a cég 5,9 milliárd dolláros forgalom mellett 1,38 milliárd dollár, azaz részvényarányosan 20 cent profitot ért el. Az eredmények megfeleltek a Cisco által korábban közzétett prognózisnak.

John Chambers az eredmények kapcsán elmondta, hogy a vállalatnál rendszerint a negyedik pénzügyi negyedév a legerősebb az adott éven belül és ez most sem volt másképp. A teljes pénzügyi évet a vállalat 24,8 milliár dollár bevétellel és 5,74 milliárdos profittal zárta a cég, szemben az egy évvel korábbi 22 milliárdos bevétellel és 4,4 milliárdos eredménnyel.

Az egykor a világ legnagyobb értékű vállalatnának számító Cisco bebizonyította, hogy képes a stabil növekedésre és az elemzői várakozásokat is némileg felülmúló eredményeket ért el, a cég részvényeinek árfolyama mégis enyhén csökkent, mivel a jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés csalódást okozott a befektetőknek. A Cisco szerint az októberben véget érő első negyedévben a bevétel éves szinten 10 százalékkal emelkedik majd, a most zárt negyedévhez képest pedig akár csökkenés is elképzelhető. A teljes pénzügyi évben 10-12 százalék közötti növekedést jövendöl a Cisco, mizközben az elemzők legalább 12 százalékos fellendülést vártak.

Óvatos optimizmus

Dennis Powell pénzügyi igazgató arra kérte az elemzőket, ne legyenek túlságosan optimista elvárásaik a vállalat teljesítményével kapcsolatban. John Chambers rámutatott, hogy egyes világgazdasági tényezők erőteljesen befolyásolhatják a japán és európai befektetési kedvet, valamint visszafoghatják a kormányzatok informatikai költéseit. Emellett nem elhanyagolható tényező az ázsiai vállalatok által elindított árverseny sem. Mindezek ellenére Chambers szerint a Ciscónál jól mennek a dolgok és a vállalat növekedése stabil.

A napokban felröppentek olyan pletykák, amelyek szerint a Cisco felvásárolná a Nokiát, esetleg annak vezeték nélküli hálózati berendezésekkel foglalkozó részlegét. Chambers a negyedéves tájékoztatón azonban úgy fogalmazott, vállalata akvizíciós stratégiája változatlan, a Cisco a továbbiakban is olyan cégek felvásárlását tervezi, amelyek kis méretűek, rendszerint száz vagy annál kevesebb dolgozót foglalkoztatnak. Konkrét neveket az elnök-vezérigazgató persze nem említett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról