Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 8. 11:48

DirectX 9-es videokártya az elvárt minimum a Windows Vistához

Noha a chipkészletbe integrált grafikus vezérlők egyre erősebbek, sok tekintetben nem tudják felvenni a versenyt különálló társaikkal. Az átlagos felhasználók igényeit rendszerint kielégítik az ilyen megoldások, azonban most úgy tűnik, a Windows Vista megjelenése véget vet ennek a korszaknak, vagy pedig feladja a leckét az integrált videovezérlőket tervező mérnököknek.

[HWSW] Noha a chipkészletbe integrált grafikus vezérlők egyre erősebbek, sok tekintetben nem tudják felvenni a versenyt különálló társaikkal. Az átlagos felhasználók igényeit rendszerint kielégítik az ilyen megoldások, azonban most úgy tűnik, a Windows Vista megjelenése véget vet ennek a korszaknak, vagy pedig feladja a leckét az integrált videovezérlőket tervező mérnököknek.

A 2006-ban megjelenő operációs rendszer látványos felhasználói felülete, az Aero Glass grafikus effektjei a Microsoft szerint ugyanis viszonylag nagy teljesítményű videovezérlőt igényelnek, így ahhoz, hogy az operációs rendszer teljes harci díszben pompázzon, integrált vezérlő helyett egy külön grafikus kártyára van szükség.

DirectX 9 kell

Az új operációs rendszer harverkövetelményei között olvasható, hogy az Aero Glass megjelenítéséhez olyan grafikus kártya ajánlott, amely legalább 64 megabájt saját memóriával rendelkezik és képes a DirectX 9 effektek gyorsítására. A Windows Vista a grafikus felület kirajzolására ugyanis DirectX pixel shadereket használ, így elég nagy terhelést ró a videochipre. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy már ma is csak elvétve találni olyan videokártyákat a boltokban, amelyek ne lennének elegendő teljesítményűek a Vista futtatásához. Tesztünkből kiderül, hogy egy 128 megabájt memóriával felvértezett ATI Radeon 9550 videokártyán "kellemes sebességgel" fut az Aero Glass.

Persze akiknek kisebb teljesítményű grafikus vezérlőjük van, azok is használhatják majd a Microsoft új operációs rendszerét, azonban előttük nem jelennek meg a látványos grafikus effektek. A Microsoft programozói úgy alakították ki a szoftvert, hogy annak grafikus megjelenítési képességei igazodjanak a számítógép teljesítményéhez. A redmondi cég mindazonáltal azt javasolja, hogy ha valaki chipsetbe integrált videovezérlővel rendelkező konfigurációt választ, olyan gépet vegyen, amelyet később kiegészíthet egy videokártyával.

Redmondban persze külön gondoltak a noteszgépekre is. A notebookok túlnyomó többsége nem rendelkezik elég erős videochippel ahhoz, hogy a Vista teljes pompájában ragyogjon rajtuk, ráadásul az erőforrásigényes grafikai effektek használata nem csak leterheli a gépet, hanem az akkumulátoros üzemidőt is csökkenti. Éppen ezért a Vistában külön megjelenítési sémát dolgoztak ki notebookok számára, amely nélkülözi a legtöbb látványos elemet, ugyanakkor funkcionális és megfelelően gyors.

64 bites processzor, legalább 1 gigabájt memória

A Microsoft szerint a Windows Vista futtatásához nem csak erős grafikus kártyára van szükség, az operációs rendszer olyan gépeken nyújtja a legjobb felhasználói élményt, amelyek 64 bites processzorral, legalább 1 gigabájt memóriával és percenként 7200-at pörgő, 8 megabájt gyorsítórárral ellátott Serial ATA merevlemezzel szereltek fel. Noha ezek a követelmények első látásra kicsit magasnak tűnnek, ne felejtsük el hogy az operációs rendszer megjelenéséig még egy év van hátra, 2006-ban az ilyen gépek alighanem már az alsó-középkategóriás átlagot fogják jelenteni.

A nagy feladat a Microsoft számára annak eldöntése, hogy a Vista hogyan igazodjon a gyengébb hardverekhez, mely képességei maradjanak bekapcsolva és melyek tűnjenek el. Ha valaki régebbi operációs rendszerét cseréli Longhornra, a beállítások automatikusan a gép képességeihez igazodnak majd, de a felhasználónak lehetősége lesz a finomhangolásra. A számítógépgyártók is a géphez igazított beállítással adják majd át a Vistát futtató konfigurációkat, természetesen a vevő ezeket megváltoztathatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról