Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 4. 10:15

Két milliárdnyi támogatási kérelmet utasított el a Nemzeti Hírközlési Hatóság

A Nemzeti Hírközlési Hatóság tegnap közölte, hogy formai és tartalmi hiányosságok miatt két milliárd forintnyi támogatási kérelmet utasított el. Az egyetemes szolgáltatók -- a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. -- támogatási kérelmei nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság tegnap közölte, hogy formai és tartalmi hiányosságok miatt két milliárd forintnyi támogatási kérelmet utasított el. Az egyetemes szolgáltatók -- a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. -- támogatási kérelmei nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.

Ellenőrzés nélkül

Az egyetemes szolgáltatást nyújtó társaságoknak a Kasszától igényelt támogatás kiszámításakor a nettó elkerülhető költségek módszertanával, az előnyök és hátrányok figyelembevételével bizonyítaniuk kell, hogy az egyetemes szolgáltatás nyújtása többlet költségeket jelent a számukra. A szolgáltatók ezzel szemben csak a hátrányokat mutatták ki beadványaikban, míg a szintén kimutatandó előnyöket nem, és az általuk benyújtott adatok a jogszabályi követelményekkel ellentétben auditálva, azaz ellenőriztetve sem voltak.

Az úgynevezett egyetemes szolgáltatások körébe tartozik az, hogy az ország egész területén biztosítani kell olyan hozzáférést, ami lehetőséget ad belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezésére és fogadására, illetve internethozzáférésre, legalább 9600 bit/s sebességű adatátviteli sebességgel. Szintén ebbe a körbe tartozik a nyilvános fülkék fenntartása az előírt lefedettséggel, az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele, valamint a tudakozói szolgáltatások nyújtása.

Nem kapnak, de nem is fizetnek

A 2004-ben egyetemes szolgáltatást nyújtó öt vezetékes szolgáltató együttesen mintegy 2 milliárd forintos támogatási összeget igényelt a Kasszától. Az elutasító határozatok tervezeteivel a Kassza öt szolgáltatóból álló ellenőrző testülete -- Magyar Telekom Rt. és a Hungarotel Rt. külön véleményével -- egyetértett. Az elsőfokú határozatok jogerőre emelkedését követően a vezetékes és mobil szolgáltatóknak, valamint az érintett körbe tartozó internetszolgáltatóknak sem lesz a Kasszába befizetési kötelezettségük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról