:

Szerző: Ady Krisztián

2005. július 22. 10:44

Merőleges adatrögzítést minden Seagate merevlemezbe

[ComputerWorld] Másfél éven belül, 2006 végére szinte minden Seagate merevlemez a nagyobb kapacitást biztosító merőleges adatrögzítést alkalmazza majd -- közölte Charles Pope, a Segeate pénzügyi vezérigazgatója a vállalat legutóbbi eredményeinek közlését követően. A perpendicular recording, azaz a merőleges adatrögzítés többszörösére növelheti a kisebb és nagyobb méretű merevlemezek kapacitását.

[ComputerWorld] Másfél éven belül, 2006 végére szinte minden Seagate merevlemez a nagyobb kapacitást biztosító merőleges adatrögzítést alkalmazza majd -- közölte Charles Pope, a Segeate pénzügyi vezérigazgatója a vállalat legutóbbi eredményeinek közlését követően. A "perpendicular recording", azaz a merőleges adatrögzítés többszörösére növelheti a kisebb és nagyobb méretű merevlemezek kapacitását.

A ma kapható merevlemezek esetén az adatokat felépítő bitsorozatok a hordozóréteggel párhuzamosan helyezkednek el. A nagyobb kapacitás eléréséhez a meghajtók gyártóinak növelniük kell az adatsűrűséget, ez az adabitek méretének csökkentésével és egymáshoz közelebb helyezésével érhető el, azonban ennek a megközelítésnek számos körülmény szab gátat.

Az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek. Az adatbitek merőleges elrendezése esetén az adatbitek mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség, így egyetlen 3,5 hüvelyk átlójú tányéron akár 1 terabájt is tárolható.


Balra a hagyományos párhuzamos, jobbra a merőleges adattárolás

A Seagate elsőként 2,5 hüvelykes, notebookokba, illetve hordozható video- és audiolejátszókba szánt merevlemezeiben, majd a legkisebb, 1 hüvelykes merevlemezekben alkalmazza ezt a technológiát a kapacitás növelésére. Ezt követően a 3,5 hüvelykes, asztali számítógépekbe szánt modellek is profitálhatnak a merőleges adatrögzítés előnyeiből. A vezérigazgató szerint a technológiaváltás minden a Seagate által gyártott terméket utolér előbb-utóbb. "A következő évben a szállított termékek jelentős része merőleges adatrögzítést használ majd" -- tette hozzá.

A Seagate mellett már jelentős gyártók, többek között a Toshiba Corp., a Hitachi Global Storage Technologies Inc. és a Fujitsu Ltd. is bejelentette már a technológia jövőbeni használatát, ugyanakkor ilyen jelentős, rövid időn belül lezajló technológiai váltás bejelentésére egyedül a Seagate vállalkozott mostanáig. A Seagate az első 2,5 hüvelykes, 160 gigabájtos kapacitású merevlemezét a jövő év elején tervezi leszállítani, míg a Fujitsu hasonló méretű, de 200 gigabájtos merevlemeze várhatóan 2007-ben jelenik majd meg.

A technológiában élenjáró Toshiba már sorozatban gyártja 40 gigabájtos, 1,8 hüvelykes merevlemezeit, melyeket a vállalat Gigabeat digitális audiolejátszóiban alkalmaznak elsőként. A 80 gigabájtos változat szállításainak megkezdése rövid időn belül várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.