Szerző: Ady Krisztián

2005. július 21. 12:30

Jövő év vége előtt nem várható a következő generációs WLAN szabvány elfogadása

[eWeek] Fontos döntéseket kell hozniuk az Institute of Electrical and Electronic Engineers mérnöki szövetség képviselőinek a mostanában zajló, San Franciscó-i találkozón. A következő generációs vezeték nélküli technológiák ügyében a mérnökök körmére ég a munka: bár a 802.11n szabványtervezetet még 2003 őszén benyújtották jóváhagyásra, az iparágnak még mindig várnia kell a szabványosításra.

[eWeek] Fontos döntéseket kell hozniuk az Institute of Electrical and Electronic Engineers mérnöki szövetség képviselőinek a mostanában zajló, San Franciscó-i találkozón. A következő generációs vezeték nélküli technológiák ügyében a mérnökök körmére ég a munka: bár a 802.11n szabványtervezetet még 2003 őszén benyújtották jóváhagyásra, az iparágnak még mindig várnia kell a szabványosításra.

Jönnek a fejlettebbek

A 802.11n mellett ráadáasul egyre több javaslat nyújtana alternatívát a jelenleginél lényegesen gyorsabb, fejlettebb vezeték nélküli kommunikációra. Hosszú hónapokig a két vezető szervezet, a TGnSync és a WWiSE (Worldwide Spectrum Efficiency) csoport játszott valódi sakkjátszmát, de egyelőre egyik csapat sem tudta megszerezni a jóváhagyáshoz szükséges 75 százaléknyi szavazatot. Nemrég a két csoport bejelentette, hogy megegyezésre törekednek, azonban erre egyelőre semmilyen jel sem utal, a két beterjesztés a mai napig ugyanaz maradt.

"Talán novembertől lesz egyetlen tervezet, mely mindenkit maga mögé állít" -- nyilatkozta Craig Barratt, az Atheros Communications Inc. elnök-vezérigazgatója. Az Atheros szállítja többek között a Cisco Systems termékeinek vezeték nélküli vezérlőit.

Újra ringben

Jelenleg kettő helyett ismét három 802.11n beterjesztés harcol a mérnökök szavazatáért. A Motorola Inc. és a Mitsubishi Corp. által elővezetett MitMot korábban kiesett a kosárból, mivel a mérnökök azonban képtelenek voltak dönteni a TGnSync és a WWiSE javaslatai között, a vállalatok újra beterjesztették az IEEE-nek a májusban visszavont szabványtervezetüket.

A 802.11n szabványtervezet jóváhagyása 2006 decembere előtt már nem igazán várható, s ez jelentős csúszást jelenthet a hardvergyártók termékterveiben. A vállalatok várhatóan jövő év közepén mutatják majd be kereskedelmi forgalomban is a 802.11n tervezetnek megfelelő termékeiket.

802.11s

Mindeközben az IEEE "Task Group S" már a 802.11s tervezeten dolgozik, mely egy olyan hálózat alapjait készíti elő, melynek tagjai egyfajta hozzáférési pontként is működhetnek és képesek automatikusan route-olni az adatcsomagokat, így jelentősen kiterjesztik egy vezeték nélküli hálózat lefedettségi területét. Az úgynevezett "mesh network" szisztémával kísérleteznek a negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztői is.

A kutatásban részt vevő Motorola, Nortel Networks és Cisco már rendelkezik ilyen hálózati képességgel rendelkező hardverekkel, azonban véleményük szerint ezek a hálózatok addig nem építhetők ki, amíg a szabványosítás le nem zajlik. A 802.11s jóváhagyása ugyanakkor szakértők szerint 2008 júniusáig már nem várható, bár ezek a becslések a legrosszabb forgatókönyvet vázolták fel. A héten zajló megbeszélések során a "Task Group S" nem kevesebb mint 15 előterjesztést nyújt majd be a mesh hálózatokkal kapcsolatosan.

802.11w

Egy másik társaság, a "Task Group W" csoport jelentősen megnövelné módosításaival a vezeték nélküli hálózatok biztonságát. A MAC (media access control) rétegen elvégzett módosításokkal, titkosítással a jelenlegi 802.11, köztük a 802.11i szabványnál is erőteljesebb védelmet biztosítanának. "A rendszerek még mindig támadhatók, hiszen a menedzseléshez szükséges adatkeretek még mindig védelem nélküliek" -- mondta Jesse Walker, a Task Group W elnöke, az Intel egyik mérnöke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról