Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Küszöbön a videolejátszós Apple iPod megjelenése?

Bodnár Ádám, 2005. július 18. 11:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[WSJ/HWSW] Az Apple tárgyalásokat folytat a nagy lemezkiadókkal, hogy az iTunes Music Store internetes zenebolt kínálatába a dalok mellett a videoklipeket is felvehesse. Ez a mozzanat egyben előrevetíti annak lehetőségét, hogy a vállalat hamarosan olyan iPod modelleket dobjon piacra, amelyek alkalmasak videók lejátszására is. Az Apple szóvivője nem kommentálta a hírt.

hirdetés
[WSJ/HWSW] Az Apple tárgyalásokat folytat a nagy lemezkiadókkal, hogy az iTunes Music Store internetes zenebolt kínálatába a dalok mellett a videoklipeket is felvehesse. Ez a mozzanat egyben előrevetíti annak lehetőségét, hogy a vállalat hamarosan olyan iPod modelleket dobjon piacra, amelyek alkalmasak videók lejátszására is. Az Apple szóvivője nem kommentálta a hírt.

Videoklipek az iTunes zeneboltban

Korábban már többször is felröppentek pletykák videolejátszós iPodokról annak ellenére, hogy Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója szerint a vásárlók nem akarnak a hordozható készülékeken filmeket nézni. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a videolejátszásra alkalmas hordozható készülékek sikere egyelőre elmarad a várakozásoktól.

A zenei videoklipek mindazonáltal sikeresek lehetnek a hordozható lejátszókon, hiszen az iPod vásárlóközönsége amúgy is zeneszeretőkből áll. Médiaipari bennfenntesek szerint a vállalat már tárgyal a legnagyobb kiadókkal (Sony BMG, Warner, Universal, EMI) a klipek licencelésével kapcsolatban. A pletykák szerint ősztől már a klipek is ott lesznek az iTunes zenebolt kínálatában, darabonként 1,99 dollárért.

A létrejövő megállapodás várhatóan mindkét fél számára gyümölcsöző lehet: az Apple és a kiadók is új bevételi forráshoz jutnának. Az Apple azonban nem állt meg itt, ha hihetünk a híreknek, a vállalat tévétársaságokat is megkeresett, hogy a sikeres sorozatok epizódjai is elérhetők legyenek az iTunes internetes boltban. Szakemberek szerint azonban egy ilyen megállapodás csak sokára jöhet létre, mivel a jogi háttér rendkívül bonyolult.

Sokan biztosra veszik

Amennyiben az Apple sikerrel hoz létre egy internetes videoboltot, minden bizonnyal piacra dob majd olyan hordozható lejátszókat, amelyek képesek megjeleníteni a filmeket. Sokan szinte biztosra veszik egy videolejátszási képességekkel felvértezett iPod megjelenését, főleg azért, mert az Apple amúgy is erős a videoszerkesztő- és lejátszó szoftverek területén, gondoljunk csak a Macintosh számítógépekkel együtt szállított iMovie-ra, a Final Cut Próra, vagy a QuickTime-ra.

A videolejátszós iPodok megjelenésével kapcsolatos találgatásokat az is megalapozza, hogy az Apple nemrégiben kötött megállapodást a Broadcommal egy videók dekódolására is alkalmas chip felhasználásáról. Ha az Apple videolejátszási képességekkel látja el az iPodot, tovább növelheti a népszerűségüket, ráadásul olyan képességeket kínálhat, amelyet az iPod legnagyobb fenyegetőjének tartott mobiltelefonok is mostanában kezdenek kínálni. Több amerikai szolgáltató weboldaláról már letölthetők zenei videoklipek, sőr, akár csengőhang helyett is használhatók.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.