:

Szerző: Ady Krisztián

2005. július 15. 12:01

Két képet jelenít meg egyszerre a Sharp különleges LCD-monitora

A Sharp Corporation és a Sharp Európai Laboratóriuma bejelentette, hogy hamarosan megindul annak az új LCD-típusnak a sorozatgyártása, mely egyidőben, szimultán képest két teljes értékű képet a képernyőre varázsolni úgy, hogy az egyik képet a középponttól balra, a másikat pedig jobbra kitérve pillanthatjuk meg.

[HWSW] A Sharp Corporation és a Sharp Európai Laboratóriuma bejelentette, hogy hamarosan megindul annak az új LCD-típusnak a sorozatgyártása, mely egyidőben, szimultán képest két teljes értékű képet a képernyőre varázsolni úgy, hogy az egyik képet a középponttól balra, a másikat pedig jobbra kitérve pillanthatjuk meg.

Ugyanaz az elv

A kijelzőben alkalmazott módszer lényegében ugyanaz, mint a háromdimenziós Sharp monitorok működési elve. A 3D-s képalkotásra alkalmas készülékek az úgynevezett látószög-korlát (parallax barrier) elven működnek. Ez olyan mikrooptikai alkatrészek összessége, amelyek segítségével elválaszthatóak a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak, így azok külön-külön, a számukra létrehozott tartalomból teljes, háromdimenziós képet alkothatnak.

Az új monitorban a két képet sokkal szélesebb szögben térítik el egymástól, balra és jobbra, így azok egyetlen nézőpozícióban sem láthatók egyszerre. Az optikai elemeknek köszönhetően nem is zavarják egymást, teljesen külön-külön látható képet eredményeznek.

Indul a sorozatgyártás

Az új Sharp kijelező sorozatgyártása még ebben a hónapban megkezdődik, így hamarosan a boltokban is találkozhatunk majd a két kép egyidejű létrehozására alkalmas monitorokkal. Az új megoldás kivitelezését elsősorban az LCD-technológiák ugrásszerű fejlődése tette lehetővé, a napjainkban megjelenő monitorok -- mint péládul a Samsung 173P plus monitora -- már rendkívül széles látószöggel rendelkeznek, melyen belül a kép minősége nem változik számottevően, a tartalom megjelenítése, a fényerő és a színhűség is elfogadható értéken belül marad.


Fantáziarajz az LCD-monitor működéséről, a bal oldalon egy tükör látható

Ezeket a technológiákat továbbfejlesztve egy LCD-panelből egyidőben akár már két képet is ki lehet vetíteni, melyek egymástól számítva széles szögben, mégis elfogadható minőségben jelennek meg a kijelzőn. A különleges megoldás akár azt is lehetővé teszi, hogy két, eltérő szögben ülő felhasználó használja ugyanazt a monitort, és mindenki csak a saját gépe képét láthatja a monitoron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.