:

Szerző: Ady Krisztián

2005. július 12. 09:54

A Microsoft cáfolja a kémprogram-eltávolító alkalmazását ért vádakat

A Microsoft hivatalos közleményében cáfolja azokat az elmúlt héten megjelent feltételezéseket, melyek lényegében hiteltelenné teszik a vállalat nemrég frissített kémprogram-eltávolító alkalmazását. Bár az tény, hogy az antispyware alkalmazás éppen akkor helyezte az eltávolítandóról egy enyhébb, figyelmen kívül hagyandó kategóriába a Claria közismerten kémkedő, reklámokat is dobáló szoftverkomponenseit, amikor a legfrissebb hírek a Microsoft Clariát érintő felvásárlási szándékairól szóltak -- a redmondi óriás szerint mindez csupán véletlen egybeesés.

[HWSW] A Microsoft hivatalos közleményében cáfolja azokat az elmúlt héten megjelent feltételezéseket, melyek lényegében hiteltelenné teszik a vállalat nemrég frissített kémprogram-eltávolító alkalmazását. Bár az tény, hogy az antispyware alkalmazás éppen akkor helyezte az "eltávolítandóról" egy enyhébb, "figyelmen kívül hagyandó" kategóriába a Claria közismerten kémkedő, reklámokat is dobáló szoftverkomponenseit, amikor a legfrissebb hírek a Microsoft Clariát érintő felvásárlási szándékairól szóltak -- a redmondi óriás szerint mindez csupán véletlen egybeesés.

Véletlen

A Microsoft AntiSpyware alkalmazása mindeddig veszélyes kémkedő komponensnek detektálta a Claria -- korábban Gator, talán ez a név több olvasónak ismerős lehet -- szoftvereit, melyeket azonnal eltávolítandónak ítélt. A felhasználónak csupán egyetlen gombnyomásba került megszabadulni ezektől a "rosszindulatú", reklámablakokat dobáló szoftverektől. A Microsoft elmúlt heti frissítését követően azonban a szoftver már alapesetben figyelmen kívül hagyja a Claria korábban inkriminált komponenseit.

Mindez -- a Microsoft szerint teljesen véletlenül -- egybeesik azzal, hogy egyes hírek szerint a vállalat felvásárolná a meglehetősen kétséges hírnevű tevékenységet végző Clariát. Jól értesült, de meg nem erősített források szerint a tárgyalások már folyamatban vannak. A Claria elsősorban azonos nevű adware programjáról ismert, az ingyenes szoftverekkel, például a Kazaa fájlcserélő kliensével együtt feltelepülő alkalmazás figyeli a felhasználó internetezési szokásait és azek alapján felugró hirdetéseket jelenít meg, a legtöbbek nagy bosszúságára.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy új szolgáltatást indítana: a Behaviorlink lényege, hogy a hirdetések már nem az oly sok bosszúságot okozó felugró ablakokban jelennek meg, hanem Clariával szerződő weboldalakon, amelyekkel a vállalat természetesen megosztja a hirdetési bevételeket.

Van másik

A Microsoft kémprogram-eltávolító alkalmazása továbbra is azonosítja a Claria adware szoftvereit, azonban azokat ezentúl kézzel lehet csak eltávolítani, felül kell bírálni a szoftver figyelmen kívüli helyezésre vonatkozó ajánlatát. A redmondi óriás szerint ezeknek a szoftverkomponenseknek az eltávolítását még az AntiSpyware alkalmazás januári megjelenésekor megkifogásolta a vállalat, melynek mostanra született meg a látható eredménye.

A Micosoft közleménye szerint "minden szoftver egyazon objektív kritériumrendszer, felismerési szabályok és elemzési folyamat alapján kerül vizsgálatra" és nem tettek kivételt a Claria szoftvereive. A vállalat azt javasolja a felhasználóknak, hogy mivel a kémprogram-eltávolító alkalmazás továbbra is felismeri ezeket a komponenseket, kívánság szerint távolítsák el azokat a rendszerükből.

A felhasználóknak még egy lehetőségük maradt: ha az előzmények miatt megrendül a bizalmuk a Microsoft alkalmazásában, használhatnak más kémprogram-eltávolító szoftvereket is, melyek garantáltan megszabadítják őket a Claria adware szoftverkomponenseitől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.