Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Fizetős lesz az iMesh fájlcserélő

Bodnár Ádám, 2005. július 11. 14:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Fizetős zeneszolgáltatássá alakul az iMesh fájlcserélő , az üzemeltetők már meg is állapodtak a világ második legnagyobb lemezkiadójával, a Sony BMG-vel. A pletykák szerint az iMesh jelenleg a Universal Music-kal folytat tárgyalásokat.

[HWSW] Fizetős zeneszolgáltatássá alakul az iMesh fájlcserélő, az üzemeltetők már meg is állapodtak a világ második legnagyobb lemezkiadójával, a Sony BMG-vel. A pletykák szerint az iMesh jelenleg a Universal Music-kal folytat tárgyalásokat.

A sötét oldalról a világosba

Az 1999-ben életre hívott iMesh a Napster bezárása után az egyik legnépszerűbb fájlcserélővé nőtte ki magát. Bár az üzemeltető céget 2003-ben beperelték a szerzői jogok megsértése miatt, végül az ügy egy peren kívüli megállapodással zárult, ami az iMeshnek 4,1 millió dollárjába került. A vállalat tervei szerint az új, legális, fizetős szolgáltatás az év végén indulhat be.

Hogy az iMesh mennyire komolyan gondolja a "jó útra térést", azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szerződtették a Sony Music korábbi elnökét, Robert Summert, hogy tárgyaljon a lemezkiadókkal. A Billboard zenei szaklap szerint az iMesh már közel áll a megegyezéshez a Universal kiadóval is, a végleges megállapodás az elkövetkező hónapok során várható. Az érintettek nem kommentálták ezt az értesülést.

A fájlcserélők közül a legnagyobb "megtérő" egyértelműen a Napster. A már-már kultikus szolgáltatást az egykoron szinte kultikus jelentőségű Napstert a bíróság 2001 tavaszán utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész szolgáltatást le kellett állítani. A cég később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ezt már nem tudta beindítani. Később a csődbe jutott vállalatot a Roxio vásárolta meg 5 millió dollárért. A Napster 2.0 néven indított legális zeneszolgáltatás 2003 októbere óta érhető el.

Van hely

Rolf Schmidt-Holtz, a Sony BMG elnöke úgy véli, a zenék internetes cseréje mára olyan méreteket öltött, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette, a vállalat akkor cselekszik a leginkább ésszerűen, ha legális fizetős szolgáltatást vezet be. A Sony és a Bertelsmann zenei részlegei az idén nyáron egyesültek, ebből a házasságból született a Sony BMG, a világ második legnagyobb zenekiadója. A Sony BMG a Groksterrel is folytat tárgyalásokat egy fizetős szolgáltatás beindításáról.

Noha már szinte nem is lehet fejben tartani az elérhető online zeneboltok számát, a jelek szerint az Apple nyomasztó, egyes becslések szerint 70 százalékos dominanciája ellenére van helye az új érkezőknek. A Nielsen Soundscan adatai szerint 2005-ben eddig 159 millió dalt adtak el az online zeneboltok, többet mint tavaly az egész évben. Az online eladások tavaly már a teljes zenepiac 6 százalékát teszik ki, az idén további növekedés várható, elsősorban a CD-eladások kárára.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.