Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 8. 09:38

Két év börtön kiszabását kérték a Sasser féreg írójára

Sven Jaschan
Sven Jaschan
[HWSW] Az ügyészek két év felfüggesztett börtön, a védők egy év próbaidő kiszabását kérték a Sasser féregvírus írójára, a német Sven Jaschanra. A 19 éves fiatalember beismerte, hogy ő készítette a kártevő programot, illetve minden vádpontban -- számítógépes szabotázs, adatok illegális módosítása, közszolgáltatások megbénítása -- bűnösnek vallotta magát. Noha a maximálisan kiszabható büntetés akár öt év is lehet, a bíróság figyelembe vette hogy a tett elkövetésekor a vádlott még nem volt 18 éves.

Jaschan a bíróságon azt vallotta, azért készítette a Sasser férget hogy programozási ismeretei révén hírnévre tegyen szert. A fiatalember elmondása szerint egy olyan férget szeretett volna létrehozni, amely a Mydoom és Bagle férgek ellen harcol, eltávolítja azokat a számítógépről. Így született meg a Netsky vírus, amelynek továbbfejlesztése a Sasser. Biztonsági szakértők szerint a Sasser tavaly számítógépek millióit fertőzte meg.

A Sasser különféle változatai mind a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használják ki, teljesen automatikusan terjednek és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP- című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálják megfertőzni. Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt.

Jachant tavaly tartóztatták le, miután a Microsoft 200 ezer dolláros díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Mivel a srác a tett elkövetése idején még fiatalkorú volt, a média nem lehetett jelen a tárgyaláson, de a bírósági szóvivő elmondta, hogy ügyész el szeretné érni, hogy Jaschan 200 óra közmunkát is végezzen. Ítélethirdetés ma várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról