Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Két év börtön kiszabását kérték a Sasser féreg írójára

Bodnár Ádám, 2005. július 08. 09:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Sven Jaschan
Sven Jaschan
[HWSW] Az ügyészek két év felfüggesztett börtön, a védők egy év próbaidő kiszabását kérték a Sasser féregvírus írójára, a német Sven Jaschanra. A 19 éves fiatalember beismerte, hogy ő készítette a kártevő programot, illetve minden vádpontban -- számítógépes szabotázs, adatok illegális módosítása, közszolgáltatások megbénítása -- bűnösnek vallotta magát. Noha a maximálisan kiszabható büntetés akár öt év is lehet, a bíróság figyelembe vette hogy a tett elkövetésekor a vádlott még nem volt 18 éves.

Jaschan a bíróságon azt vallotta, azért készítette a Sasser férget hogy programozási ismeretei révén hírnévre tegyen szert. A fiatalember elmondása szerint egy olyan férget szeretett volna létrehozni, amely a Mydoom és Bagle férgek ellen harcol, eltávolítja azokat a számítógépről. Így született meg a Netsky vírus, amelynek továbbfejlesztése a Sasser. Biztonsági szakértők szerint a Sasser tavaly számítógépek millióit fertőzte meg.

A Sasser különféle változatai mind a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használják ki, teljesen automatikusan terjednek és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP- című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálják megfertőzni. Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt.

Jachant tavaly tartóztatták le, miután a Microsoft 200 ezer dolláros díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Mivel a srác a tett elkövetése idején még fiatalkorú volt, a média nem lehetett jelen a tárgyaláson, de a bírósági szóvivő elmondta, hogy ügyész el szeretné érni, hogy Jaschan 200 óra közmunkát is végezzen. Ítélethirdetés ma várható.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.