Szerző: Budai Péter

2005. július 7. 10:03

Júliusban jön a Windows Longhorn első bétája

[hírösszefoglaló] A napokban zajlik a Microsoft TechEd rendezvényének európai változata Amszterdamban, ahol a szoftvercég jónéhány új bejelentést tett. A TechEd rendezvénysorozat első állomása Orlandóban, egy hónappal ezelőtt ért véget; akkor a Microsoft többek között a Visual Studio 2005, az SQL Server 2005 és a BizTalk Server 2006 közös megjelenési dátumát közölte, ami november 7-ére várható egy nagyszabású esemény keretében San Franciscoban.

[hírösszefoglaló] A napokban zajlik a Microsoft TechEd rendezvényének európai változata Amszterdamban, ahol a szoftvercég jónéhány új bejelentést tett. A TechEd rendezvénysorozat első állomása Orlandóban, egy hónappal ezelőtt ért véget; akkor a Microsoft többek között a Visual Studio 2005, az SQL Server 2005 és a BizTalk Server 2006 közös megjelenési dátumát közölte, ami november 7-ére várható egy nagyszabású esemény keretében San Franciscoban.

Longhorn beta 1 július végén

A Longhorn beta 1-es változata július végén lesz elérhető, ellentétben a korábban beharangozott június 30-i időponttal. A beta 1 fejlesztése már az utolsó fázisban van, gyakorlatilag az utolsó hibák befoltozásán dolgoznak a redmondi fejlesztők. A jelek szerint minden idők legstabilabb beta 1 kiadásával lesz dolgunk, hiszen a Microsoft szakítva korábbi fejlesztési taktikájával mindent megtett azért, hogy a beta 1-es kiadásban maga a platform hibátlan és teljes legyen. Ennek az is következménye, hogy sok látványos újdonságot nem fogunk látni ebben a változatban, ugyanakkor tökéletes alapot nyújt arra, hogy a fennmaradó közel egy év során a driver- és szoftverfejlesztők a lehető legjobb körülmények között folytathassák munkájukat.

A legtöbb fejlesztőcsoport már régen elkészült a beta 1-be szánt kódjaival, most már csak néhányan dolgoznak a fennmaradó pár hiba kijavításán, amire még közel húsz napjuk van. A többi csapat már az 5200-as buildek kódját írja, ami már csak a beta 2-ben kerül felhasználásra. A második béta várhatóan novemberre lesz kész, és a vállalat úgy tervezi, hogy ez lesz az a verzió, amitől valamennyi felhasználónak le fog esni az álla -- ugyanis ekkor kerülnek bele a platformot kihasználó új képességek, például az Aero felhasználói felület és a korábbi cikkünkben kivesézett új grafikus alrendszer egésze.

Windows Server 2003 Compute Cluster Edition

Szeptemberben lesz elérhető a Windows Server 2003 Compute Cluster Edition első béta változata, azonban csak 64 bites kiadása várható. Ennek hátterében az áll, hogy az akkor megvásárolható, nagyteljesítményű számításokra szánt számítógépek nagy része már eleve 64 bites lesz.

A termék 2 CD lemezen érkezik majd, az elsőn egy lecsupaszított Windows Server 2003 található, a Compute Cluster Edition. Nincsenek benne olyan szerverszolgáltatások, amikre egy ilyen célra használt gép esetében nincs szükség, például nem használható fájl- és printerszervernek sem. A második lemezen a Compute Cluster Pack foglal helyet, amin a fürtözött rendszerek ipari szabványainak támogatásához szükséges technológiák találhatóak, így például az MPI2, az RDMA on Ethernet & Infiniband, egy integrált feladatütemező, és a Cluster Resource Management Tools, ami a fürtözött rendszerek erőforrásainak konfigurálásához használható. A végleges termék megjelenése a jövő év első felében várható.

A legfrissebb hírek szerint augusztusban érkezik a rendszerfelügyeletet ellátó MOM 2005 első javítócsomagja, ami megoldást nyújt az SQL Server 2000 SP4 és a Windows Server 2003 SP1 hatására jelentkező problémákra, valamint az autentikációs megkötéseken is változtat. Ugyancsak augusztusban jelenik meg a MOM Sizer 4.0, ami egy Excel munkalap a MOM 2005 beüzemelésének megkönnyítéséhez.

Exchange 12

Egyre több hír lát napvilágot az Exchange Server következő, 12-es változatáról is, ami várhatóan a jövő év második felében érkezik meg a boltok polcaira. A levelezőszerver új generációja képes lesz a tranzakciós napló automatizált szállításra, így az adminisztrátorok folyamatos backup megoldásokat alakíthatnak ki segítségével. A szoftver telepítése és üzemeltetése egyszerűbbé válik, a rendszergazda már induláskor kiválaszthatja, milyen szerepkörökben szeretné használni szerverét, ezáltal sok konfigurációs teendőtől mentesül.

Az Exchange 12 AutoDiscovery képessége révén az Outlook kliensek és a csatlakoztatható eszközök pillanatok alatt rákapcsolhatóak az Exchange szerverre. Ekkor fog először debütálni a Monad, a Windows új parancssora is, és lehetővé válik az Exchange valamennyi funkcióját akár parancssorból is elérni, amivel jelentősen megváltoztatható a rendszer viselkedése. Természetesen a szerver már 64 bites változatban is kapható lesz, mint minden jelentősebb szervertermék, amit a Microsoft mostantól kiad.

Az Exchange 12 PBX, telefonközpont rendszerekhez is kapcsolható, és így a felhasználók akár hangüzeneteket és faxokat is kaphatnak postafiókjukba, valamint akár betelefonálhatnak saját postafiókjukba, és felolvastathatják leveleiket, vagy lemondhatják megbeszéléseiket. Az új Outlook Web Access pedig képessé válik megosztott SharePoint dokumentumok kiajánlására is. A biztonságra is nagy figyelmet fordítottak, a bizalmas adatok küldésére és fogadására új technikák állnak rendelkezésre, és könnyen hozzá lehet kapcsolni a rendszerhez saját vírusirtót, vagy spamszűrőt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról