:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 6. 13:56

Augusztusban érkeznek az olcsó kétmagos Athlonok?

Pletykák szerint az AMD augusztus elsején két új taggal bővíti Athlon 64 X2 processzorcsaládját. A kétmagos lapkák azonban nem a kínálat felső, hanem alsó részén helyezkednek majd el, vagyis az eddigieknél kevesebb pénzért lehet majd kétmagos Athlont vásárolni. Jelenleg a legolcsóbb kétmagos AMD-processzor listaára 537 dollár (~111 ezer forint), az új chipek azonban már 345 dollártól (~71 ezer forinttól) megvásárolhatók lesznek.

[HWSW] Pletykák szerint az AMD augusztus elsején két új taggal bővíti Athlon 64 X2 processzorcsaládját. A kétmagos lapkák azonban nem a kínálat felső, hanem alsó részén helyezkednek majd el, vagyis az eddigieknél kevesebb pénzért lehet majd kétmagos Athlont vásárolni. Jelenleg a legolcsóbb kétmagos AMD-processzor listaára 537 dollár (~111 ezer forint), az új chipek azonban már 345 dollártól (~71 ezer forinttól) megvásárolhatók lesznek.

A Digitimes szerint a hamarosan érkező chipek 3800+ és 4000+ típusjelzéssel lesznek ellátva. Noha pontos specifikációik egyelőre nem ismertek, valószínű mindkét chip 2 GHz-es órajelen működik majd, a 3800+ magonként 512 kilobájt, a 4000+ pedig magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárral készülhet. Ezekkel együtt az AMD már összesen hat kétmagos Athlont kínál majd a vásárlóinak.

Az AMD állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani. A kétmagos Athlonok nem támasztanak új követelményeket az alaplapokkal vagy hűtéssel szemben, egy BIOS-frissítés után elméletileg használhatóak a Socket939-es lapokban, de ezt feltétlenül ajánlott az alaplapgyártó honlapján leellenőrizni.

Az Athlon 64 X2 megjelenése egyben az egymagos Athlonok végét is jelenti, legalábbis a vállalat jelenlegi terveiben nem szerepelnek új egymagos Athlonok, csupán a kifejezetten játékosoknak szánt FX-sorozat marad meg egymagosnak. Ami az olcsó Sempron termékvonalat illeti, a cég itt egyelőre nem vet be kétmagos processzorokat, de a notebookokba szánt Turion termékvonalban jövőre már megjelennek az ilyen felépítésű lapkák. Az AMD emellett már tervezi a kétmagos Athlon 64 FX chipet is, bár ennek piaci premierjéről nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.