Szerző: Ady Krisztián

2005. július 6. 12:13

Képponthiba mentességet biztosít LCD-monitoraira a Fujitsu Siemens Computers

Az ASUS notebook kijelzői után a Fujitsu Siemens Computers Business- és Premium-családhoz tartozó monitorainál is nyugodtak lehetünk a vásárlás során: júliustól az új -- jelenleg B17-2, B19-2, P17-2, P19-2, P20-2 -- LCD-monitoroknál már egyetlen teljes képponthiba, és csökkentett számú alképpont hibája esetén is kicseréli a monitort a Fujitsu Siemens Computers hivatalos szervize.

[HWSW] Az ASUS notebook kijelzői után a Fujitsu Siemens Computers Business- és Premium-családhoz tartozó monitorainál is nyugodtak lehetünk a vásárlás során: júliustól az új -- jelenleg B17-2, B19-2, P17-2, P19-2, P20-2 -- LCD-monitoroknál már egyetlen teljes képponthiba, és csökkentett számú alképpont hibája esetén is kicseréli a monitort a Fujitsu Siemens Computers hivatalos szervize.

A ma alkalmazott gyártástechnológia nem garantálja a teljesen hibamentes képernyőgyártást. A kijelzőt alkotó egyes képpontok állandóan sötétek maradhatnak, míg mások folyamatosan világíthatnak a képernyőn. A maximálisan megengedett hibaszámot az ISO 13406-2 (Class II) nemzetközi szabvány szabályozza, ezt a szabványt követi a legtöbb monitorgyártó a garanciális feltételek megalkotásakor.

Az 1280 x 1024 felbontású 17" és 19”-os képernyőn 1280 x 1024, azaz 1 310 720 teljes képpont van. Mindegyik teljes képpont három alképpontból, úgyneveztt subpixelből áll, melyek a három alapszínt testesítik meg (piros, zöld, kék), így összesen mintegy négymillió képpont jelenik meg egy ekkora képátlójú képernyőn. Az ISO 13406-2 (Class II) szabvány szerint a 17" és 19"-os monitoroknál hat fő és hét alképpont lehet hibás, vagyis az ilyen képernyőn összesen legfeljebb 25 hibás alképpont megengedett. Ez nagyjából a teljes képernyőfelület 0,00062 százalékának felel meg.


Piros subpixel hibája az LCD-kijelzőn

A Fujitsu Siemens Computer júliustól vállalja, hogy egyetlen teljes képponthiba, illetve 17 és 19 hüvelykes LCD-monitorok esetén már öt hibás alképpont esetén, 20,1"-os monitorok esetén már hét hibás alképpont esetén cserelehetőséget biztosít a vásárlás dátumától számított egy hónapig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról