Szerző: Ady Krisztián

2005. július 4. 16:20

Amerikában is dúl a sávszélességháború

[News.com] Hihetetlen sávszélességeket kínálnak az amerikai szolgáltatók az internetezőknek szemtelenül alacsony díjért, miközben megpróbálják felvenni a versenyt a Verizon Communications üvegszálas technológiára alapozott Fios fiber-to-the-home szolgáltatásával. A Verizon Communications milliárdos befektetést követően már számos amerikai városban kínálja gyors adatelérést nyújtó szolgáltatását, mely minden egyes háztartásba külön üvegszálat vezet.

[News.com] Hihetetlen sávszélességeket kínálnak az amerikai szolgáltatók az internetezőknek szemtelenül alacsony díjért, miközben megpróbálják felvenni a versenyt a Verizon Communications üvegszálas technológiára alapozott Fios "fiber-to-the-home" szolgáltatásával. A Verizon Communications milliárdos befektetést követően már számos amerikai városban kínálja gyors adatelérést nyújtó szolgáltatását, mely minden egyes háztartásba külön üvegszálat vezet.

Megabitek fillérekért

A Fios hatására az elmúlt két hónapban a konkurens kábelszolgáltatók kénytelenek voltak emelni a hálózatukon nyújtott adatátviteli sebességet. A Cox Communications májusban Észak-Virginia területén 15 megabit/s-ra növelte kábelhozzáférése letöltési sebességét, júniustól pedig Rhode Island területén is gyorsabb szolgáltatást biztosít. Az Adelphia csütörtökön jelentette be, hogy 16 megabit/s-ra növeli leesburgi előfizetői letöltési sebességét.

A Cablevision is elvégzett különböző teszteket, melyek azt mutatták, hogy a vállalat kábelhálózatán akár 100 megabit/s-os sávszélesség is elérhető. Az egyéni előfizetők számára ez még egyelőre csupán álom, az Oyster Bay-i (Long Island) üzleti előfizetők azonban már akár elő is fizethetnek a helyi hálózatokkal megegyező sebességű internetelérésre.

Üvegszálat otthonra

A Verizon egyedi üvegszálat húz minden egyes ügyfele otthonába, melyen akár 100 megabit/s-os internetelérést is képes biztosítani, függetlenül a mások számára nyújtott sávszélességtől. A Fios egyelőre a cég szolgáltatási területének, az államok felének biztosít üvegszálas technológiát, körülbelül 250 várost összekötve. "A Fios komoly ellenfél a kábelkommunikációs vállalatoknak" -- mondta Mark Marchand, a Verizon szóvivője. "Nem csoda, hogy növelik a sávszéllességet mindenhol, ahol elindítjuk szolgáltatásunkat".

Az alap Fios csomag 5 megabit/s-os letöltési és 2 megabit/s-os feltöltési sebességet biztosít az előfizetőknek 39,95 dollárért. Tíz dollár többletért már 15 megabit/s-os letöltési sebesség jár, havi 200 dollárért pedig 30 megabit/s-os letöltési sebességet és 5 megabit/s-os feltöltési sebességet biztosít a Verizon.

A Cox kábelszolgáltatása próbálja árban is felvenni a versenyt: a vállalat ugyanennyiért kínálja 5/2 megabit/s-os szolgáltatását, amennyiben az előfizető telefonál is a kábelszolgáltató hálózatán keresztül. A 15 megabit/s-os csomag viszont már 5 dollárral többe kerül a kábelszolgáltatónál.

Eszméletlen sebesség

Kérdés ugyanakkor, hogy az előfizetőknek szüksége van-e az alapcsomagoknál nagyobb sávszélességre: mindkét szolgáltató elismeri, hogy előfizetői döntő többsége az 5/2 megabit/s-os csomagokat választja. A 15 megabit/s-os csomagok hihetetlen sebességet nyújtanak, egy nagyobb adatcsomag (például egy 100 zeneállományt tartalmazó csomag) letöltése akár hatodannyi időt is igényelhet (körülbelül 4 perc), mint a hagyományos, 2-2,5 megabit/-s sebességű ADSL-csomagok esetén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról