:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 1. 12:19

Vannak még tartalékok az NVIDIA GeForce 7800 GTX-ben

[x-bit labs] Ahogy megérkeznek a piacra az NVIDIA legújabb grafikus processzorára, a GeForce 7800 GTX-re épülő videokártyák, egyre inkább beigazolódni látszanak azok pletykák, amelyek szerint a GeForce 7800 sorozatból nem a GTX lesz a csúcsváltozat.

[x-bit labs] Ahogy megérkeznek a piacra az NVIDIA legújabb grafikus processzorára, a GeForce 7800 GTX-re épülő videokártyák, egyre inkább beigazolódni látszanak azok pletykák, amelyek szerint a GeForce 7800 sorozatból nem a GTX lesz a csúcsváltozat.

A jelentős gyártók közül többen -- köztük az ASUS, a Leadtek és a BFG Technologies -- is olyan modelleket dobtak piacra, amelyeken a videochip és bizonyos esetekben a memória is magasabb órajelen működik a gyári specifikációnál. A GeForce 7800 GTX órajele az NVIDIA ajánlása szerint 430 MHz, míg a hozzá kapcsolt GDDR3 memória 1,2 GHz-en ketyeg. Az ASUS "gyári tuningolt" kártyáján 40 MHz-cel, a Leadtekén 20 MHz-cel, a BFG-én pedig 30 MHz-cel gyorsabb videochip található, a Leadtek és a BFG ráadásul a memória órajelén is emelt, előbbi cég 50, utóbbi pedig 100 MHz-cet.

Figyelemre méltó azonban, hogy az "extrém magas" órajelek eléréséhez nem volt szükség a gyári referenciától eltérő nyomtatott áramkörre vagy speciális hűtésre. Ez egyben arra utal, hogy a G70 kódnevű grafikus chip könnyedén húzható 430 MHz-es órajel fölé, ami előrevetíti a még gyorsabb változatok megjelenését. A piaci pletykák szerint az NVIDIA csupán arra vár, mekkora teljesítményre lesz képes az ATI R520, ennek fényében határoz egy még gyorsabb GeForce 7800-változat piaci bevezetéséről.

Aki nem tud addig várni, annak jó hír, hogy a GeForce 7800 GTX támogatja az SLI technológiát, vagyis két grafikus kártya összekapcsolásával tovább növelhető a teljesítmény. A megszállottak így akár 2560x1600 pixeles felbontásban is játszhatnak kedvenc játékaikkal. Az új chip érkezése alkalmából az NVIDIA új meghajtóprogramot is kiadott, a ForceWare 75 már támogatja a vadonatúj grafikus processzort, tovább javítja az SLI-kezelést, illetve számos hibajavítást tartalmaz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.