Szerző: Ady Krisztián

2005. június 17. 09:50

Az év végén már színesben is gravírozhatjuk a CD- és DVD-lemezeinket

[Clubic.com] Miközben a Hewlett-Packard a színes LightScribe-feliratozható anyagokon dolgozik, az NEC várhatóan szeptemberben lebbenti fel a fátylat a Yamahával közösen fejlesztett Laser Labelling System (LLS) rendszerről.

[Clubic.com] Miközben a Hewlett-Packard a színes LightScribe-feliratozható anyagokon dolgozik, az NEC várhatóan szeptemberben lebbenti fel a fátylat a Yamahával közösen fejlesztett "Laser Labelling System" (LLS) rendszerről.

Gyorsabban, színesben

A Hewlett-Packard folyamatosan dolgozik LightScribe CD- és DVD-feliratozó technológiáján. A vállalat kutatói azon munkálkodnak, hogy a feliratok elkészítése rövidebb időt vegyen igénybe -- a 30 perces írási időtartamot 20 percre szeretnék csökkenteni --, illetve az év végén mutatnák be új alapanyagaikat a médiagyártókkal közösen, melyek már színes grafikák és feliratok készítését is támogatnák. A színes nyomatok készítésére a jelenleg forgalmazott LightScribe írók is alkalmasak lennének.

Az NEC mindeközben a HP technológiájának "gyengeségeit" felhasználva egy rivális technológiát fejleszt a Yamahával közösen, melyet szeptemberben mutatnának be részletesebben. Az LLS médiák feliratozására az NEC ND-4550A DVD-író lenne elsőként képes. Az LLS segítségével gyorsabban és legalább két színben lehetne feliratokat és grafikákat készíteni a lemezek felületére, de további részletek egyelőre sajnos nem ismertek erről a technológiáról.

LightScribe

A HP által kifejlesztett LightScribe technológia lehetővé teszi, hogy a különleges felülettel ellátott CD- és DVD-lemezek feliratozható oldalán a lemez megfordítását követően, vagy egy második lézer segítségével monokróm, illetve szürkeárnyalatos képeket, logókat és feliratokat hozzunk létre.


Erre képes a LightScribe

Egy kép kiváló minőségű lenyomata körülbelül 30-40 perc alatt hozható létre a 12 cm-es lemez felületén, de a HP ezt az időt a felére szeretné csökkenteni. Kisebb feliratok, szövegek létrehozása természetesen jóval kevesebb időt, csupán perceket vesz igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról