Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 10. 13:07

Jön a médialejátszó nélküli Windows XP

Júliusban érkezik a boltokba a Media Playert nélkülöző Windows XP operációs rendszer, amelyet a Microsoftnak az Európai Bizottság tavaly márciusi döntése értelmében kellett elkészítenie.

[HWSW] Júliusban érkezik a boltokba a Media Playert nélkülöző Windows XP operációs rendszer, amelyet a Microsoftnak az Európai Bizottság tavaly márciusi döntése értelmében kellett elkészítenie.

A Media Player nélküli Windowsból nem csak a médialejátszó alkalmazás, hanem a CD-k és MP3-fájlok lejátszására alkalmas modulok is hiányozni fognak, és nem lesz lehetőség a hordozható készülékek natív támogatására sem. Ezeket a képességeket a felhasználónak saját magának kell beszereznie vagy a Microsofttól, vagy egy rivális cégtől. A "Windows XP N" csökkentett funkcionalitása ellenére ugyanannyiba fog kerülni, mint a Media Playert is tartalmazó változat, ezért aligha lesz népszerű a vevők körében.

Médiacsökkentett kiadás

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a remondi cég a Windows piaci erőfölényével visszaélve kísérelte meg monopolizálni a médialejátszó szoftverek piacát is. A Bizottság ezért egyebek mellett arra kötelezte a Microsoftot, hogy adjon ki egy Media Player nélküli Windows-változatot. Az EB azonban a túlzott beavatkozástól való félelmében nem szabta meg ennek a szoftvernek az árát, a Microsoft pedig ugyanannyiért adja, mint a "teljes" Windowst.

A redmondi cég eredetileg "Windows XP Reduced Media Edition" (médiacsökkentett kiadás) néven kívánta megjelenteti a terméket, ez az elnevezés azonban az Európai Bizottság szerint csökkenti a Media Player nélküli Windows értékesítési lehetőségeit, így elutasította ezt a tervezetet.

Kinek kellene?

Igazából kérdéses, hogy kik azok, akik meg kívánnák vásárolni ezt a csökkentett funkcionalitású terméket. Az egyedüli célközönség a konkurens média és audio megoldásokat favorizáló felhasználói réteg lehetne, de számukra sem jelenthet akkora előnyt, hogy az operációs rendszerből hiányoznak egyes képességek, amiket úgysem használnak.

Tekintve, hogy a csökkentett változat a "hagyományos" Windows XP-vel azonos áron kerül a boltokba, gyakorlatilag mindegy, hogy milyen néven, vagy milyen marketingkampány keretében próbálja meg a Microsoft értékesíteni a terméket, aminek kudarca előre látható. Az Európai Bizottság szerint azonban ha a Microsoft az új terméket nem teszi megfelelően vonzóvá a vásárlók számára, akkor további bírságok kiszabására számíthat. Kérdés, hogy miből vonja majd le azt a következtetést az Európai Bizottság, hogy kedvezőtlen a termék megjelenése. Ha az értékesített termékek számából, akkor a Microsoft bármit is csinál, komoly problémák elé nézhet.

Olcsóbb lehet

Az Európai Bizottság szóvivője, Antonia Mochan korábban elmondta, hogy a szervezet felülvizsgálhatja az árazással kapcsolatos döntését és a jövőben arra kötelezheti a Microsoftot, hogy adja olcsóbban a Media Player nélküli Windowst, hogy az vonzóbb legyen a vevők számára. A Microsoft európai alelnöke, Laurent Delaporte szerint azonban nem lenne logikus a médialejátszó nélküli Windowst alacsonyabb áron adni, hiszen a Media Player bárki számára ingyen letölthető az internetről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról