:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 6. 12:44

RatDVD: Hollywood legrosszabb rémálma?

Az interneten terjedő kalózfilmek talán legnagyobb problémája -- eltekintve attól, hogy zenét, filmet megosztani bűncselekmény --, hogy a fájlokban csak maguk a filmek találhatók meg, a DVD-ken található extrák, például a kimaradt jelenetek, bakik, werkfilm, egyebek nem.

[HWSW] Az interneten terjedő kalózfilmek talán legnagyobb problémája -- eltekintve attól, hogy zenét, filmet megosztani bűncselekmény --, hogy a fájlokban csak maguk a filmek találhatók meg, a DVD-ken található extrák, például a kimaradt jelenetek, bakik, werkfilm, egyebek nem.

Néhány programozó úgy határozott, hogy egy teljesen új formátumot hoz létre, amely a helytakarékosság -- no meg a gyorsabb fájlcsere -- érdekében tömörített, ugyanakkor tartalmazza a DVD-ken található extrákat is. A RatDVD semmilyen formában nem változtatja meg az eredeti filmet, vagyis megmarad annak képaránya, a menük szerkezete, a hangsávok és a feliratok sem vesznek el, hacsak a felhasználó nem dönt másképp.

A RatDVD honlapján a készítők azt írják, azért hívták életre a formátumot és a használatához szükséges szoftvereket, mert az interneten fellelhető filmek túlnyomó többsége nem más, mint egy "digitális videoszalag" és nem tartalmazzák azokat az extrákat, amelyeket a DVD-ken el lehet érni, és amelyek izgalmassá tesznek egy ilyen kiadványt. A RatDVD ráadásul jogi szempontból kikezdhetetlennek tűnik, ugyanis működése során nem töri fel a DVD-k másolásvédelmét.

A szoftver használatához Windows XP operációs rendszer, DirectX 9 és Windows Media Player 10 szükséges: a RatDVD állományra kattintva kedvenc lejátszóprogramunkban ugyanúgy indul el a film menüje, mintha csak betettük volna a DVD-t tartalmazó lemezt. A RatDVD fájlok ráadásul visszaírhatók DVD-re.

A RatDVD-t dán és orosz diákok írták. Az egyik készítő elmondása szerint a tömörített fájlformátum teljesen saját fejlesztés, azonban a programozók hosszasan tanulmányozták az MPEG4 és XviD szabványokat. A tömörítés a fejlesztők szerint nem eredményez látványos minőségromlást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.