Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 2. 12:35

Támogatni fogja a RAW formátumú fotókat a Longhorn

Több nagy fényképezőgépgyártóval és az Adobe-val összefogásban a Microsoft bejelentette, hogy következő generációs Windows operációs rendszere, a Longhorn támogatni fogja a nyers (RAW) digitális képeket. A cégek szerint ez leegyszerűsíti a hobbi szinten fotózással foglalkozók dolgát, ha a képeiket manipulálni, szerkeszteni akarják. A redmondi vállalat emellett hamarosan kiad egy ingyenes szoftvert a Windows XP-hez, amely lehetővé teszi a RAW formátumú fotók megjelenítését.

HIRDETÉS

[HWSW] Több nagy fényképezőgépgyártóval és az Adobe-val összefogásban a Microsoft bejelentette, hogy következő generációs Windows operációs rendszere, a "Longhorn" támogatni fogja a "nyers" (RAW) digitális képeket. A cégek szerint ez leegyszerűsíti a hobbi szinten fotózással foglalkozók dolgát, ha a képeiket manipulálni, szerkeszteni akarják. A redmondi vállalat emellett hamarosan kiad egy ingyenes szoftvert a Windows XP-hez, amely lehetővé teszi a RAW formátumú fotók megjelenítését.

Utómunkák kézzel

A RAW formátumok felépítése gyártónként, de akár fényképezőgép-típusonként is eltérő lehet. A RAW formátumú kép gyakorlatilag nem más, mint a fényképezőgép optikai érzékelője által rögzített nyers kép, amelyet a készülék elektronikája még nem dolgozott fel. Sokan a fényképezőgép elektronikája helyett maguk szeretnék elvégezni az "utómunkálatokat", így egyre nagyobb igény van a RAW formátumú képeket kezelő szoftverekre.

A RAW állományokat jelenleg főképp a csúcskategóriás, professzionális felhasználásra szánt fényképezőgépek képesek tárolni és exportálni, a nagyméretű fotók megjelenítéséhez, szerkesztéséhez pedig drága szoftverekre, például Adobe Photoshopra van szükség. A Microsoft, a Canon, a Nikon és a Fuji, valamint az Adobe összefogása erre a problémára igyekszik megoldást nyújtani.

Moduláris felépítés

Mivel a RAW fájlok formátuma eltérő, a Microsoft egy moduláris megoldásban gondolkodik, vagyis a gyártók maguk készíthetnék el azokat a plug-ineket, amelyek kompatibilisek a saját fényképezőgépeikkel. A redmondi cég közölte, hogy beindít egy tanúsító programot, amelynek keretén belül akármelyik vállalat által készített RAW-kodek kompatibilitása biztosítható a Windowszal.

A moduláris architektúra lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megszokott képszerkesztő szoftverüket használják a fotók szerkesztésére, csupán a fényképezőgépükhöz mellékelt plug-int kell betölteniük, ha RAW formátumú adatokkal kívánnak dolgozni.

Windows XP-hez is

A Longhorn megjelenése előtt is lehetőség lesz a RAW állományok megjelenítésére a Windowsban, erre szolgál majd a hamarosan megjelenő "Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP", amely ingyenesen elérhető lesz a vállalat weboldalán. A Microsoft állítása szerint a szoftver telepítése után a Windows képes lesz a RAW formátumú képek megjelenítésére és nyomtatására. A Microsoft Digital Suite jövőben megjelenő változata pedig már alkalmas lesz a RAW képek konvertálására és szerkesztésére is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 08:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.