Szerző: Ady Krisztián

2005. április 29. 10:15

Ma este szabadul ki ketrecéből az Apple Tigrise

Az Apple Magyarországon is a világpremierrel egyidőben, április 29-én, ma este 18 órakor kezdi meg a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.4 Tiger változatának forgalmazását. A hivatalos viszonteladók meghosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket és vásárlókat a mai napon. A termék angol verzióját a boltokban tesztelni is lehet, ahol szakemberek adnak felvilágosítást vásárlás előtt. A magyar verzió három hét múlva lesz elérhető.

[HWSW] Az Apple Magyarországon is a világpremierrel egyidőben, április 29-én, ma este 18 órakor kezdi meg a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.4 "Tiger" változatának forgalmazását. A hivatalos viszonteladók meghosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket és vásárlókat a mai napon. A termék angol verzióját a boltokban tesztelni is lehet, ahol szakemberek adnak felvilágosítást vásárlás előtt. A magyar verzió három hét múlva lesz elérhető.

Új szolgáltatások garmadája

Az Apple legújabb Mac OS X operációs rendszere, a Tiger több mint 200 új szolgáltatást és fejlesztést tartalmaz. Az Apple új Spotlight technológiája segítségével pillanatok alatt találhatunk meg bármilyen anyagot, melyet a Mac lemezén vagy a hálózat kötetein tárolunk. Hasonlóképpen az iTunes keresési szolgáltatásához, a Spotlight is képes a dokumentumokon belül, illetve az azokhoz kapcsolódó meta-adatok között is keresni, így mindenféle állományban -- elektronikus levelekben, képek között, naptári és címlista bejegyzésekben és akár Microsoft Office anyagok tartalmában is -- képes megtalálni a keresett kulcsszavakat.

A Dashboard kiegészítők egészen újszerű, egyszerű hozzáférést engednek fontos információkhoz, mint az időjárási előrejelzések, tőzsdei árfolyamok, mértékegységek átváltásai, vagy akár naptárunk, telefonkönyvünk bejegyzései.

Könnyen fejleszthető "műszerek"

A Tiger kezdetben 14 kis Dashboard kiegészítőt tartalmaz, de a HTML, XML és JavaScript segítségével könnyedén fejleszthető segédprogramocskákból több százat lehetett letölteni már a Tiger bétaváltozataihoz is, melyeket független fejlesztők készítettek.

Az új operációs rendszerben található iChat program már támogatja a H.264 videó-kódolást is, így kiváló képminőségű, akár tízszereplős telekonferenciát és négyszereplős videó-konferenciát is létre lehet hozni. Az Automator lehetővé teszi az ismétlődő munkafolyamatok egyszerű automatizálását, programozási ismeretek nélkül is.

A Mac OS X 10.4 Tiger használatához minimálisan 256 megabájt memória, valamint olyan FireWire-kapus Apple Macintosh számítógép szükséges, melyet PowerPC G3, G4 vagy G5 processzorral gyártottak, ilyen többek között a nemrég piacra dobott legkisebb Mac, a Mac mini is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról