:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 26. 11:04

Bill Gates bemutatta a közeli és távoli jövő mobil számítógépeit

A Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen Bill Gates egy vékony és könnyű Tablet PC-t mutatott be. A 6 hüvelykes átlójú kijelzővel felszerelt számítógép alig vastagabb egy paksaméta papírnál, kevesebb mint 1 kilogrammot nyom, egy egész napig képes akkumlátorról működtetni és az ára is csak 800 dollár, vagyis kevesebb mint 160 ezer forint. Kár hogy egy ilyen készülék csak évek múlva, legkorábban talán 2008-ben jelenhet meg a piacon.

[HWSW] A Windows Hardware Engineering Conference rendezvényen Bill Gates egy vékony és könnyű Tablet PC-t mutatott be. A 6 hüvelykes átlójú kijelzővel felszerelt számítógép alig vastagabb egy paksaméta papírnál, kevesebb mint 1 kilogrammot nyom, egy egész napig képes akkumlátorról működtetni és az ára is csak 800 dollár, vagyis kevesebb mint 160 ezer forint. Kár hogy egy ilyen készülék csak évek múlva, legkorábban talán 2008-ben jelenhet meg a piacon.

Új mobil PC-k

Gates azonban bemutatott olyan PC-ket is, amelyek közel járnak a piaci megjelenéshez. Az egyikük egy olyan ASUS notebook volt, amely -- egyes szétnyitható mobiltelefonokhoz hasonlóan -- két kijelzővel volt felszerelve. A kiegészítő képernyő a Longhorn futtatásakor lehet hasznos, ugyanis a következő generációs operációs rendszer lehetővé teszi felhasználója számára, hogy a kiegészítő képernyőn, a rendszer bekapcsolása nélkül olvashassa el leveleit, üzeneteit vagy az Outlook naptárából a következő találkozó időpontját.

A kiegészítő kijelző használata nem csak kényelmes, hanem energiatakarékos is, ugyanis nincs szükség minden egyes levél vagy üzenet megtekintéséhez arra, hogy a felhasználó bekapcsolja notebookját és elindítsa az operációs rendszert.

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke bemutatott egy új Acer tablet PC-t is, amely egészen egyedi kialakítású volt, a gép ugyanis nem összehajtható kialakítású, hanem kihúzható billentyűzettel rendelkezik. Gates elmondása szerint a tablet PC-k egyre népszerűbbek, a rajtuk futó operációs rendszer tavalyi frissítése óta az eladások érezhetően megugrottak, az idei első negyedévben az eladások 64 százalékkal múlták felül a tavalyi első negyedéves szintet.

Érkeznek a Longhorn futtatására felkészített PC-k

A Microsoft elindított egy olyan programot, amelynek keretén belül a PC-gyártók felkészülhetnek a Longhorn megjelenésére. Azok a számítógépek, amelyek megfelelően erős hardverrel rendelkeznek a következő generációs Windows operációs rendszer futtatására, máris megkaphatják a "Longhorn-ready" matricát. A Longhorn futtatásához a Microsoft egy modern processzort, legalább 512 megabájt memóriát és kellőképpen gyors videokártyát ajánl.

Greg Sullivan, a Windows vezető termékmenedzsere hangsúlyozta, hogy a gyengébb gépeken is futhat a Longhorn, azonban a "Longhorn-ready" matricával ellátott konfigurációkon az operációs rendszer teljes pompájában tündökölhet és minden új funkciója működhet. A Microsoft nem csak a hardvereket, hanem az újonnan megjelenő szoftvereket is el fogja látni Longhorn-logóval, ha azok biztons együttműködnek a következő generációs Windowszal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.