Szerző: Ady Krisztián

2005. április 25. 11:38

Újra megemelné az ADSL sávszélességét a Matáv?

Újabb sávszélességemelést tesztel a Matáv -- fórumozóink újabb sávszélesség-duplázásról, illetve a 3 megabit/s-os csomagok esetén 4 megabit/s-ra emelésről számoltak be az elmúlt napokban. Az 512 kbit/s-os csomagok 1 megabit/s-os sávszélességűre, a 1,5 megabit/-osok pedig 3 megabit/s-osra nőttek egyes telefonközpontok előfizetőinél.

[HWSW] Újabb sávszélességemelést tesztel a Matáv -- fórumozóink újabb sávszélesség-duplázásról, illetve a 3 megabit/s-os csomagok esetén 4 megabit/s-ra emelésről számoltak be az elmúlt napokban. Az 512 kbit/s-os csomagok 1 megabit/s-os sávszélességűre, a 1,5 megabit/-osok pedig 3 megabit/s-osra nőttek egyes telefonközpontok előfizetőinél.

Rádupláztak

A Matáv elsőként novemberben jelentette be, hogy az alaphálózat üzemeltetőjeként november 16-ától folyamatosan átállítja az ADSL-előfizetők modemeit, megduplázva, a 384 kbit/s-os csomag esetén pedig 512 kbit/s-os mértékűre emelve az elérhető letöltési sebességet. A Matáv lépését a legnagyobb kábeltelevíziós internetszolgáltató, a UPC is követte, illetve később minden telefonszolgáltató bejelentette, hogy hasonló módszer alapján megemeli az előfizetők által maximálisan elérhető sebességeket.

A sávszélesség-emelésre vonatkozó kérdésünkre a Matáv sajtóosztályától a következő választ kaptuk: "a Matáv az ADSL szolgáltatást érintő lényegi változtatásokról, mint eddig, a jövőben is időben tájékoztatja partnereit és felhasználóit".

Lapunk birtokába jutott piaci pletykák szerint a sávszélességemelés az Axelero névváltásával függ össze, az Axeleróból ugyanis májusban T-Online lesz -- az emeléssel is ezt a lépést kívánják marketing szempontból támogatni. Azoknak a felhasználóknak, akiknek már megemelték a sávszélességét, várhatóan nem állítják vissza a korábbi szintre, ők már folyamatosan élvezhetik a megnövekedett sebességet. Az egy év alatt 768 kbit/s-ról 3 megabit/s-ra "felnőtt" ADSL-csomagok mellett egy még kedvezőbb árszintű, 512 kbit/s-os belépő csomag bejelentése is várható a jövő hét folyamán.

Új csomagok, egyelőre korlátok nélkül

A hazai ADSL-piacon egyre több, bizonyos esetekben kedvezőbb havidíjat biztosító konstrukció jelenik meg. A VIVAnet nemrég jelentette be ZÉRÓflexi ADSL-csomagját, mely teljes egészében forgalomarányos díjazást és nulla forintos havidíjat ígér, most pedig a TVNET árlistája tartalmaz jelentős változásokat. A TVNET forgalmidíj-arányosra szabja át ADSL-csomagjait, melyeknek havi díja június 1-től alapdíjból és bruttó 50 ft / 10 megabájtos forgalmi díjból áll össze.

Az új csomagok azonban továbbra is korlátlanok, a havi fizetendő díj korlátlan mennyiségű adat letöltése mellett sem nőhet az előre meghatározott maximális forintösszeg fölé. Az új csomagok előfizetőinek május 31-ig forgalmi díjat sem kell fizetni.

A TVNET új csomagjaival a keveset forgalmazó, főként levelező internetezők várhatóan kevesebbet fizetnek majd az eddigi havidíjnál, míg a nagyobb adatmennyiséget letöltőknek a maximálisan fizetendő díj nem lesz több, mint a korábban alkalmazott díjcsomagok havidíja.

Időszakos lassulás

A Matáv mindeközben arról tájékoztatta az Externetet, hogy Balatonboglár, Balatonfüred, Bicske, Bonyhád, Győrújbarát, Kozármisleny , Martonvásár, Mohács, Mór, Nagyatád, Szigetvár, Albertirsa, Heves, Kisújszállás, Kisvárda, Mezőtúr, Mátészalka, Nyírbátor, Sátoraljaújhely , Tiszafüred, Törökszentmiklós, Tiszavasvári térségében időszakos lassulás tapasztalható az ADSL-internetelérésekben.

A lassulás nem jelent teljes leállást, a sávszélesség várhatóan nem csökken a garantált mérték alá. A Matáv szakemberei "mindent megtesznek a probléma mielőbbi teljeskörű elhárítása érdekében, a szükséges munkálatok elvégzése, illetve befejezése után a szolgáltatás ismét a korábbi szinten üzemel majd".

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról