Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 21. 11:38

Jól megy az eBaynek

Jól megy az a népszerű internetes aukciós portált üzemetető eBaynek, a vállalat bevétele a legutóbbi negyedévben harmadával emelkedett, nyeresége pedig 28 százalékkal ugrott meg. A cég megemelte éves előrejelzését is. A pénzügyi jelentés ugyanakkor arra utaló jeleket tartalmaz, hogy az eBay rakétaszerű emelkedése lassul, ami aggasztja az elemzőket, befektetőket.

[HWSW] Jól megy az a népszerű internetes aukciós portált üzemetető eBaynek, a vállalat bevétele a legutóbbi negyedévben harmadával emelkedett, nyeresége pedig 28 százalékkal ugrott meg. A cég megemelte éves előrejelzését is. A pénzügyi jelentés ugyanakkor arra utaló jeleket tartalmaz, hogy az eBay rakétaszerű emelkedése lassul, ami aggasztja az elemzőket, befektetőket.

Az eBay az első negyedév során 1,03 milliárd dollár bevételt ért el, ez 36 százalékos növekedést jelent. A nettó nyereség 256,3 millió dollárra, részvényenként 19 centre rúgott. Az immeteriális javak amortizációját leszámítva a nyereség 275,5 millió dollár, részvényenként 20 cent volt. A Wall Street elemzői ilyen alapon 18 centes eredményt vártak, vagyis az eBay kellemes meglepetést okozott. Rajiv Dutta pénzügyi igazgató elmondása szerint az eBay "nagyon erős" első negyedévet zárt és teljesítménye a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta.

A piac feszülten várta az eBay pénzügyi mutatóit, miután a vállalat a negyedik negyedévben a vártnál gyengébben teljesített és az idén a cég papírjai 43 százalékot vesztettek értékükből. A legnagyobb aggodalmak az amerikai és németországi piacok növekedésének lassulásával kapcsolatosak. Az Egyesült Államokban az eBay a negyedév során 20 százalékkal növelte forgalmát, míg egy évvel korábban 39 százalékos bővülést ért el. Idén először az Egyesült Államokon kívüli licitálóktól származó bevétel meghaladta az amerikait. A megtorpanást más területeken, például Kínában való terjeszkedéssel próbálja ellensúlyozni a cég.

Az eBay némileg megemelte a 2005-ös pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, a vállalat immár legalább 4,27 milliárd dollár bevételt vár, a korábbi 4,25 milliárdos prognózissal szemben. A friss előrejelzés szerint a részvényenkénti eredmény éves szinten 71-73 cent lesz, míg korábban 68-70 centet várt a cég.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról