Szerző: Budai Péter

2005. április 21. 09:19

A Microsoft új rendszermenedzsment eszközei nem csak a Windowst fogják támogatni

Steve Ballmer
Steve Ballmer
[eWeek/HWSW] Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója tegnapi beszédében felvázolta a vállalat platformmenedzsmenttel kapcsolatos rövid- és hosszútávú terveit: az új eszközök nem csak a Windows saját platformját fogják kezelni, hanem egységes megoldást nyújtanak valamennyi nagyvállalati menedzsmentfeladat ellátására.

A komplexitás és a költségek csökkentése

Ballmer a Las Vegasban megrendezésre került Microsoft Management Summit második napján számolt be a legújabb fejleményekről. Kiemelte, hogy a Microsoft elkötelezetten küzd azért, hogy segítsen felhasználóinak IT infrastruktúrájuk minél egyszerűbb karbantartásában, és egyben csökkentse a szoftver- és hardvertulajdonlás teljes költségét (Total Cost of Ownership, TCO). "Jobban irányítható infrastruktúra kell, hogy a 'többet kevesebből' elképzelés érvényre juthasson, valamint jobb rálátás szükséges a mindennapi informatikai munkafolyamatokra" -- közölte Ballmer.

A költségek és a komplexitás csökkentésének első számú eszközének a virtualizációs technológiákat jelölte meg, és bemutatta a Virtual Server 2005 új képességeit, melyek a teljesítmény és együttműködés terén további javulást okoznak. A Virtual Server 2005 első javítócsomagjának béta változata is az újdonságok között szerepelt, ami már 64 bites platformokon is tökéletesen működik, kihasználva a platform előnyeit. A végleges változat az év végére várható.

A javítócsomag immár hivatalosan is lehetővé teszi, hogy a Windows Server 2003 alatt más, nem Microsoft által készített operációs rendszerek is fussanak, így például különféle Linux-disztribúciók. Ősztől a vállalat nyilvánossá teszi a Virtual PC és Server virutális merevlemez-formátumának specifikációit, hogy bárki kifejleszthesse saját megoldásait a Microsoft virtualizációs technológiáira építve.

Egyszerűbb rendszermenedzsment

Egyre bővül a Microsoft Operations Manager 2005-höz készített Management Packek száma; ezek olyan rendszerfelügyeleti csomagok, amikkel egy adott termék valamennyi teljesítmény és üzemeltetés szempontjából kritikus adatát folyamatosan nyomon lehet követni az Operations Manager konzolján keresztül, és a leggyakoribb feladatokat egyetlen gombnyomással el is végezhetjük innen. Ez a technológia már közel egy éve szolgálja ki a vállalatok egyre növekvő igényét arra, hogy átlássák informatikai rendszereiket, és gyors megoldást találjanak az esetleges teljesítményproblémákra, rendszerhibákra. A Management Packek nem csak szoftverekhez, hanem hardvereszközökhöz, például switchekhez is elérhetőek -- minden gyártó készíthet saját bővítményt a Microsoft rendszermenedzsment-szoftveréhez.

A Longhorn idejére a Microsoft már saját Hypervisor megoldást szeretne az operációs rendszer magjába építeni, -- ennek megvalósításán a Linux Kernel fejlesztői is gőzerővel dolgoznak -- hogy egy időben több operációs rendszer futhasson egy vékony kernelen, és ne kelljen ehhez egy nagyméretű gazda operációs rendszer, ami futtatja a többit. Hasonló technológiát már kínál a VmWare, ott az operációs rendszerek párhuzamos futtatásáért egy végletekig lecsupaszított Linux felel. "Támogatni fogjuk a kulcsfontosságú virtualizációs hardvermegoldásokat az Inteltől és az AMD-től, és a System Center képes lesz ennek kezelésére" -- tette hozzá Ballmer.

Heterogén rendszerek, modell-alapú automatizáció

A System Center a Microsoft rendszermenedzsment eszközeinek összefoglaló neve, melyben a Systems Management Server, a Microsoft Operations Manager és a Virtual Server található meg jelenleg. A System Center, mint önálló termék is meg fog jelenni, hogy ezen szoftverek képességeit összefogva további egyszerűsítést és hatékonyságnövelést valósítson meg. A System Center támogatni fogja a Visual Studio 2005-ben debütáló SDM (System Definition Model) modelleket is, amik a DSI (Dynamic Systems Initiative) első jelentősebb mérföldkövét jelentik majd. Ezek segítségével előre lemodellezhető a teljes IT infrastruktúra, és annak figyelembevételével a fejlesztők és az informatikusok sokkal jobban együtt tudnak dolgozni. A későbbi tervekben a modell segítségével további automatizációs lépések válnak lehetővé, például a kialakított modellnek megfelelő szoftverrendszert pár kattintással automatikusan fel lehet telepíteni a kiszemelt környezetre.

Ballmer ezen felül demonstrálta a Microsoft elkötelezettségét a heterogén rendszerek menedzsmentje terén a WS-Management technológiákon keresztül. Ezt az iparág szerte elismert szabványt a vállalat az AMD, a BMC, a Dell, a Sun és az Intel segítségével alakítja. A bemutatóban a Microsoft Operations Manager 2005 egy Sun Solaris rendszerfelügyeleti teendőit látta el. A WS-Management a Windows Server 2003 R2-ben lesz elsőként elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról