:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 20. 10:58

Firefox: valóban biztonságosabb?

[News.com] A Mozilla Foundation tegnap kiadta a Firefox böngésző 1.0.3-as verzióját , amely számos biztonsági javítást tartalmaz. A fejlesztők azt tanácsolják minden Firefox-felhasználónak, hogy telepítsék a legújabb kiadást. A nyílt forrású böngészőn dolgozó programozók villámgyorsan befoltozták azt a hétfőn nyilvánosságra került biztonsági rést, amelyet kihasználva a támadók tetszőleges programot telepíthettek a Firefoxot futtató internetezők számítógépére, vagy ellophatták személyes adataikat.

[News.com] A Mozilla Foundation tegnap kiadta a Firefox böngésző 1.0.3-as verzióját, amely számos biztonsági javítást tartalmaz. A fejlesztők azt tanácsolják minden Firefox-felhasználónak, hogy telepítsék a legújabb kiadást. A nyílt forrású böngészőn dolgozó programozók villámgyorsan befoltozták azt a hétfőn nyilvánosságra került biztonsági rést, amelyet kihasználva a támadók tetszőleges programot telepíthettek a Firefoxot futtató internetezők számítógépére, vagy ellophatták személyes adataikat.

"Szörnyű biztonsági hibák"

A Firefoxhoz szinte már hetente jelennek meg biztonsági javítások, legutóbb április első hetében adtak ki új verziót a böngészőből, amely súlyos sebezhetőségeket javított. A szoftver elsősorban annak a hiedelemnek köszönheti a népszerűségét, hogy biztonságosabb az Internet Explorernél, azonban már a Firefox-barátok is elismerik, hogy a programmal vannak problémák. "A Firefox 1.0.3-at megelőző verziók szörnyű biztonsági hibákat tartalmaztak. Szerintem ezek a fenyegetések aláásták azt az ígéretet, amelyek szerint a Firefox egy biztonságos böngésző lesz" -- írta a Firefoxot népszerűsítő önkéntes csapat egy tagja.

A fejlesztést koordináló Mozilla Foundation elnöke, Mitchell Baker a márciusi PC Forum rendezvényen tartott beszédében elmondta, a Firefox elsősorban a nagyobb biztonsága miatt vonzóbb az Internet Explorernél, azonban még a Mozillazine sem hallgatja el azt a tényt, hogy e beszéd óta két komoly biztonsági frissítést kellett kiadni a böngészőhöz. Az utóbbi időben számos tekintélyes szaklap, köztük az InformationWeek és az IT Observer is megkérdőjelezték azt a tényt, hogy a Firefox biztonságosabb lenne az Internet Explorernél.

Mindig védekezz

A Firefox támogatói azonban továbbra is a böngésző biztonságára alapozva szeretnének új felhasználókat megnyerni, a legújabb reklámkampányban a Firefoxot egy óvszer fotójával népszerűsítik. "Mindig védekezz. GetFirefox.com. A Firefox az ingyenes webböngésző, ami megőrzi privát szférádat és védelmet nyújt a felugró reklámablakok, a kémprogramok és vírusok ellen" -- olvasható a hirdetésben.

Chris Hofman, a nyílt forrású böngésző vezető programozója továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a Firefox biztonságosabb az Internet Explorernél. "A Firefox több dolog miatt is biztonságos" -- mondta Hofman. "Az ilyen biztonsági javítások révén a fejlesztői közösség előbb megtalálja a sebezhetőségeket, mint ahogy megjelennek a réseken átjutó kártékony programok." Hofman szerint a Firefox nem használ ActiveX technológiát, ami az Internet Explorer egyik legnagyobb biztonsági problémája.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.