:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 19. 15:09

A vásárlók érdekében változik a Sulinet Expressz program

Az Oktatási Minisztérium honlapján olvasható információk szerint a Sulinet Expressz Projekt Tanács április 15-i ülésén arról döntött, hogy nem kerülnek meghosszabbításra a Sulinet Expressz I. és Sulinet Expressz II. keretszerződések, és visszavonják a Sulinet Expressz II. pályázat jelentkezési és pályázati felhívását is. Ennek megfelelően a mai naptól a Sulinet II. pályázat alapján szállítói jelentkezés már nem nyújtható be. A Projekt Tanács ugyanakkor meghirdeti a Sulinet Expressz  Egész életen át tartó tanulás  Tudásalapú társadalom III. pályázatot.

[HWSW] Az Oktatási Minisztérium honlapján olvasható információk szerint a Sulinet Expressz Projekt Tanács április 15-i ülésén arról döntött, hogy nem kerülnek meghosszabbításra a Sulinet Expressz I. és Sulinet Expressz II. keretszerződések, és visszavonják a Sulinet Expressz II. pályázat jelentkezési és pályázati felhívását is. Ennek megfelelően a mai naptól a Sulinet II. pályázat alapján szállítói jelentkezés már nem nyújtható be. A Projekt Tanács ugyanakkor meghirdeti a "Sulinet Expressz – Egész életen át tartó tanulás – Tudásalapú társadalom III." pályázatot.

Hitellehetőség, egyszerű garanciális ügyintézés

Az Oktatási Minisztérium honlapján elérhető pályázati felhívásból úgy tűnik, a "Sulinet III." igen szigorú követelményeket szab a szállítókkal szemben, elsősorban azért, hogy a vásárlók jobb kiszolgálásban részesüljenek. A fogyasztók számára a legjobb hír talán az lehet, hogy a szállítóknak kötelezően meg kell állapodniuk a bankokkal hitellehetőségek nyújtásáról, azaz bárki vásárolhat a Sulinet Expressz keretén belül számítástechnikai eszközöket hitelre. Ez eddig a szállítók belátására volt bízva, vagyis bizonyos helyeken a vevők igénybe vehettek hitelt, más helyeken pedig nem. Ezentúl ha valaki a Sulinet Expressz keretén belül bárhol bármit vásárol, biztos lehet benne, hogy hitelkonstrukciót is igénybe vehet.

A szállítók szempontjából talán a legfontosabb az a változás, amely szerint a pályázóknak a program ideje alatt egy országszerte legalább száz értékesítési pontot magában foglaló hálózatot kell fenntartaniuk, amelyek közül minden megyeszékhelyre legalább egy, Budapestre pedig legalább három üzletnek kell esnie. Minden értékesítési pontnak kötelessége, hogy a szavatosság és/vagy jótállás alá eső, hibás termékeket átvegye. Mivel a fenti feltételek teljesítése egy vállalat számára egyedül nem könnyű feladat, ezért lehetőség van konzorciumokban is pályázni. Az új pályázati kiírás emellett kötelezően rögzíti, hogy a szállítóknak külön keretet kell létrehozniuk marketing tevékenységre, a Sulinet Expressz program népszerűsítésére.

A vevők érdekében

Jelenleg a Sulinet Expressz programban a szállítók száma meghaladja a százat, a programban szereplő üzletek száma is több ezres nagyságrendű. A sok szállító jelenléte elsősorban a garanciális problémák intézését bonyolítja. Nem egyszer előfordult, hogy a boltokban a vevők olyan számítógépeket vehettek át, amelyeket az üzletek maguk építettek "sulinetes", azonban egymással inkompatibilis alkatrészekből, ezek a gépek pedig nem működtek megbízhatóan. Reklamáció esetén a boltok a vevőket egyszerűen "lerázták". Hallottunk olyan esetről is, hogy egy Intel-alapú rendszer tulajdonosa a processzort AMD-re kívánta cserélni, mert az üzletben ezt a tanácsot adták neki.

Az Oktatási Minisztérium honlapján az olvasható, hogy a most esedékes változás nem érinti a Sulinet Expressz program keretei között számítástechnikai eszközöket vásárlókat, vagyis a fogyasztókat. A minisztérium nyomatékosítani szeretné, hogy szó sincs a program megszűnéséről vagy az adókedvezmény változásáról, a kedvezmények csökkenéséről. A szigorítások várhatóan a fogyasztók javát szolgálják majd, azonban nem közvetlenül, hanem közvetetten, a szállítók számára szigorúbb előírások megszabásával. Emlékezetes, hogy tavaly év végén az OM húsznál is több szállítónál tárt fel szabálytalanságokat és ötöt átmenetileg ki is zártak a programból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 18:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.