:

Szerző: Ady Krisztián

2005. április 19. 13:23

A Microsoft formátumát használja HD-DVD lemezein a Warner Bros. Studios

A tegnap megnyílt NAB2005 (National Association of Broadcasters, ) kiállításon a Warner Bros. Studios és a Microsoft közösen bejelentette, hogy a hollywoodi kiadó Windows Media Video 9 (VLC-1, WMV HD) kódolással rögzíti nagyfelbontású, HDTV-kre szánt filmjeit a várhatóan negyedik negyedévben megjelenő HD-DVD lemezeken. Az NAB az egyik legjelentősebb elektronikus médiával foglalkozó esemény az Egyesült Államokban.

[HWSW] A tegnap megnyílt NAB2005 (National Association of Broadcasters, ) kiállításon a Warner Bros. Studios és a Microsoft közösen bejelentette, hogy a hollywoodi kiadó Windows Media Video 9 (VLC-1, WMV HD) kódolással rögzíti nagyfelbontású, HDTV-kre szánt filmjeit a várhatóan negyedik negyedévben megjelenő HD-DVD lemezeken. Az NAB az egyik legjelentősebb elektronikus médiával foglalkozó esemény az Egyesült Államokban.

A Windows Media 9 Video formátumot két évvel ezelőtt küldte el véleményezésre a Microsoft a Mozgófilm és Televízó Mérnökök Szövetsége (Society of Motion Picture and Television Engineers, SMPTE) számára, a redmondi óriás most pedig együttműködik a Warner Bros. stúdióval, hogy a HD-DVD lemezek felülmúlhatatlan minőségűek lehessenek. A Warner Bros. kezében van az egyik legnagyobb filgyűjtemény, a stúdió nem kevesebb mint 6500 mozifilmmel, 40 ezer TV-sorozat epizóddal és közel 14 ezer animációs és rajzfilmmel büszkélkedhet. Az egyelőre sajnos ismeretlen, hogy a kiadó mely filmeket szándékozik elsőként kiadni HD-DVD formátumon, valamint hogy a szabványosítás előtt álló WMV HD formátumot vajon mely gyártók lejátszói fogják támogatni.

Meglepő fordulat

A "következő generációs DVD" címéért jelenleg két formátum, a Blu-Ray és a HD-DVD csatázik, bár az utóbbi időben a Blu-Ray mögött álló, zászlóvivő Sony meglepő gesztusokat tett riválisa felé. A japán vállalat új vezetése nemrég közölte, hogy nem zárkózik el attól, hogy a jövőben csupán egyetlen következő generációs DVD-szabvány létezzen. "Abból a szempontból, hogy a fogyasztóknak a legjobbat nyújtsuk, egy formátum jobb mint kettő. Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra" -- mondta egy interjúban Jukinori Kavaucsi, a Sony következő generációs DVD-formátumáért felelős vezetője, aki hozzátette, hogy egyelőre még semmiféle előrelépés nem történt ebben az irányban.

A japán cég mostanában azonban egyre inkább hajlik arra, hogy saját érdekei helyett valóban a vevőkét helyezze a középpontba, nemrég például bejelentették, hogy a Sony hordozható audiolejátszók támogatni fogják az MP3 formátumot is, amelyet korábban a japán cég --az illegális másolástól tartva -- szigorúan távol tartott termékeitől. A Sony az utóbbi időben többször is jelét adta annak, hogy a vevők érdekében hajlandó lenne kompromisszumot kötni a következő generációs DVD-formátumok területén is. A vállalat eddig szigorúan a Blu-Ray mellett kardoskodott és hallani sem akart a rivális HD-DVD megoldásról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.