Szerző: Budai Péter

2005. április 18. 09:12

Nemsokára bárki szerkesztheti az Encarta enciklopédia tartalmát

[Associated Press] Sokakkal előfordult már, hogy egy enciklopédia olvasása közben felkiáltanak: ez így nem igaz, vagy ezt kihagyták innen!. A Microsoft Encarta enciklopédiában többek között az ehhez hasonló megkereséseknek a hatására hamarosan elérhető lesz egy olyan funkció, amivel -- elméletben -- bárki lehet a tartalmi oldalak szerkesztője.

[Associated Press] Sokakkal előfordult már, hogy egy enciklopédia olvasása közben felkiáltanak: "ez így nem igaz", vagy "ezt kihagyták innen!". A Microsoft Encarta enciklopédiában többek között az ehhez hasonló megkereséseknek a hatására hamarosan elérhető lesz egy olyan funkció, amivel -- elméletben -- bárki lehet a tartalmi oldalak szerkesztője.

Az olvasók módosításokat javasolhatnak, vagy akár saját tartalommal is kiegészíthetik a meglévő cikkeket, de mindehhez az Encarta belsős szerkesztőinek jóváhagyására lesz szükség, anélkül az új szövegrészek nem kerülhetnek ki az oldalakra.

Az Encarta szerkesztéséhez nem lesz szükség arra sem, hogy a hozzájáruló azonosítsa magát, azonban minden esetben megkérik a változtatást kérőt, hogy amennyiben lehetséges, jelölje meg a forrást, ami alátámasztja véleményét. Ezt követően az Encarta csapata utánanéz, van-e hiba, esetleg részrehajlás a módosított szövegben.

Ellenőrzött szerkesztőség

Ez a koncepció hasonlít a Wikipediára, azonban ott van lehetőség arra is, hogy egyes cikkeket jóváhagyás nélkül lehessen szerkeszteni és ugyanígy újakat is létre lehet hozni. Akár törölhet is szakmai hozzáértéstől függetlenül. A rendszer tesztelése csütörtökön indul el, amit az Encarta számtalan új tényellenőrzésre specializálódott kutató-szerkesztővel támogat meg.

Az Encarta munkatársai a befektetendő erőforrások nagy száma ellenére is úgy vélik, hogy a lépés hosszú távon megtérül, hiszen ezáltal szinte korlátlan számban fognak érkezni javaslatok és korrekciók olyanoktól, akik messze képzettebbek az adott témában, mint bárki az Encartán belül, és segítségükért nem kérnek semmit. Jelenleg mintegy 42 ezer cikk található az Encartában, ami összesen nagyjából 60 millió szóból áll.

Az Encarta bejegyzései elérhetőek a Microsoft MSN keresőjén keresztül, valamint fizetős szolgáltatás formájában is. A Microsoft Encarta különálló szoftverként is elérhető -- igaz csak angolul -- amit online kapcsolat megléte esetén folyamatosan lehet frissíteni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.