:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 15. 08:22

Csalódást okozott a Sun

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
[News.com/HWSW] Csökkent a Sun Microsystems bevétele a legutóbbi negyedévben és a vállalat a várakozásoknál gyengébb eredményről számolt be. A március 27-én véget ért harmadik negyedévben a Sun bevétele tavalyhoz képest 1 százalékkal 2,63 milliárd dollárra csökkent, a nettó veszteség pedig 61 millió dollárra, részvényenként 2 centre rúgott. Elemzők 2,74 milliárdos forgalmat és részvényenként 0 cent nyereséget vártak. Az eredmények bejelentése után a Sun részvényeinek árfolyama 18 centtel 3,78 dollárra csökkent.

Bejön-e az új stratégia?

A Sun új stratégiája, amelynek keretén belül nagyobb hangsúlyt helyez a szoftverekre, valamint az AMD Opteron-alapú alsó kategóriás szerverekre egyelőre nem látszik meghozni a kívánt eredményt, vagyis a bevétel folyamatos és stabil növekedését, bár a vállalat az előző két negyedév során valóban emelkedő forgalomról számolt be. A piaci elemzők is szkeptikusak, sokuk szerint nem látszanak az erőfeszítések eredményei, és továbbra sincs előjele annak, hogy a cég eredményei látványosan javulnának.

Biztató jelek azért továbbra is akadnak. Scott McNealy elnök-vezérigazgató felhívta a figyelmet, hogy a veszteség kisebb volt a megelőző év azonos időszakának adatánál. A jelenleg is zajló, nyáron véget érő pénzügyi év első három negyedévében a Sun forgalma stabil volt, miközben a költségek csökkentek. McNealy szerint az Opteron-alapú Sun szerverek piaci elfogadottsága is láthatóan javul és a Solaris 10 operációs rendszer iránti érdeklődés minden várakozást felülmúl.

Sikeres az x86 és a Solaris

Az alsó és középkategóriás szerverek valóban jól fogytak, azonban még a Sun is beismerte, hogy a felsőbb kategóriás szerverek kárára. A negyedév során a vállalat mintegy 80 ezer szervert adott el, ez 8 százalékos növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest. A 80 ezer eladott szerverből 12 ezer épült x86 processzorra, számuk egy év alatt 197 százalékkal emelkedett. Az eladott x86-szerverek 20 százalékán futott Solaris -- közölte Jonathan Schwartz elnök.

Januári megjelenése óta a Solaris 10 operációs rendszert több mint 1,1 millióan töltötték le a Sun weboldaláról, ahol ingyenesen elérhető és legfeljebb négyprocesszoros rendszeren ingyenesen használható. A Sun hamarosan nyílttá teszi a szoftver forráskódját, ettől további térhódítást vár. Schwartz szerint a Linux már megmutatta, hogy az ingyenes letöltés is táplálhatja a piacot, azonban nem mert jóslatokba bocsátkozni azt illetően, hogy hány letöltésre jut egy megkötött támogatási szerződés.

Hanyatló érdeklődés a Java Enterprise System iránt

Kevésbé volt látványosak a Java Enterprise System nagyvállalati köztesszoftver-rendszer eladásai adatai. A negyedév során a Sun csupán 15 ezer Java Enterprise System licencet értékesített, ez a szoftver megjelenése óta a legalacsonyabb a cég történetében. A Java Enterprise System előfizetések száma jelenleg 433 ezer -- közölte a vállalat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.