Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 15. 16:46

Informatikai biztonsági tudáspróba a Microsofttól

Informatikai biztonsággal kapcsolatos nemzetközi erőfeszítései részeként a Microsoft elindítja 19 európai országot érintő online kvízjátékát, a Gatekeeper Tesztet . A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai biztonság területének fontosságára, valamint lehetőséget nyújtson a biztonsági szakembereknek tudásuk gyarapítására és egyben összemérésére.

[HWSW] Informatikai biztonsággal kapcsolatos nemzetközi erőfeszítései részeként a Microsoft elindítja 19 európai országot érintő online kvízjátékát, a Gatekeeper Tesztet. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai biztonság területének fontosságára, valamint lehetőséget nyújtson a biztonsági szakembereknek tudásuk gyarapítására és egyben összemérésére.

Magyarországon először

A Gatekeeper Tesztet a Microsoft már két alkalommal rendezte meg Hollandiában, ahol a verseny óriási népszerűségnek örvendett az IT biztonsági szakértők körében. A sikereken felbuzdulva a Microsoft úgy döntött, hogy a kvízt szélesebb körben is elérhetővé teszi.

A verseny 2005. május 2-án indul és két héttel később, 2005. május 14-én ér véget, de csak azok játszhatnak, akik a május 2. előtt regisztrálták magukat. A Gatekeeper Teszten 20 kérdést tesznek fel aktuális biztonsági problémákkal kapcsolatban, ebből tizenkilenc feleletválasztós, egy pedig kifejtő kérdés lesz. A hazai résztvevők a verseny időtartama alatt minden délelőtt 10 órától tekinthetik meg az új kérdéseket a weboldalon. A kérdések különféle biztonsági témákat ölelnek fel, szó lesz például vírusokról, spamről, a Wi-Fi hálózatokról és adatvédelemről is.

A résztvevőknek minden egyes kérdés megtekintését követően (a kérdéstől függően) 30 ill. 60 másodperc áll a rendelkezésükre a válaszadáshoz. A kérdéseket a Microsoft biztonsági szakértői állítják össze, és azok nehézségi foka napról napra emelkedni fog. A leghamarabb válaszolók bónuszpontokat szerezhetnek. Aki még Május 2. előtt regisztrál a játékra, az kap egy dzsókert is, amivel a húsz kérdés egyike kiváltható, így ha csak egy válaszban nem vagyunk biztosak, még mindig lehet maximum pontszámunk. Aki nem használja el a dzsókert, az a játék végén 240 bónusz pontot kap, ami gyakorlatilag két helyes válasz értékének felel meg.

Értékes nyeremények

A győztesek kihirdetésére minden országban május végén kerül sor, ekkor derül ki az is, hogy ki lesz a verseny európai bajnoka. A Gatekeeper bajnoki címet az nyeri el, aki a legtöbb pontot szerzi. Az európai Gatekeeper Bajnok egy VIP utat nyer az Amszterdamban megrendezendő Microsoft TechEd 2005 konferenciára. A Gatekeeper bajnoki díj mellett az egyes országok legtöbb pontot elérő résztvevői egy-egy Tablet PC-vel, vagy Microsoft Windows Media Centerrel lesznek gazdagabbak, ezen kívül előfizetést kapnak a Windows IT Pro magazinra, valamint a Microsoft TechNet csomagra, amely többek között Microsoft szoftverek teljes értékű verzióit, bétaverziókat, biztonsági információkat is magában foglal.

A verseny nemcsak az egyes személyeknek, de a különböző munkahelyeken vagy osztályokon dolgozó embereknek, illetve a baráti társaságoknak is lehetőséget biztosít tudásuk összemérésére. Az egyéni játék mellett ugyanis a résztvevők ún. Mini Ligákat hozhatnak létre, ahol különböző rivális csapatokkal mérhetik össze erejüket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról