Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 12. 09:54

Az MTV zenecsatornán mutakozik be az új Xbox

[News.com/HWSW] Az MTV zenecsatorna amerikai, európai és ázsiai adásai május 12-én és 13-án sugározzák azt a félórás műsort, amelyben bemutatkozik a Microsoft következő generációs Xbox konzolja. A show házigazdája Elijah Wood lesz, aki a Gyűrűk ura filmsorozatban Frodo szerepét játszotta.

[News.com/HWSW] Az MTV zenecsatorna amerikai, európai és ázsiai adásai május 12-én és 13-án sugározzák azt a félórás műsort, amelyben bemutatkozik a Microsoft következő generációs Xbox konzolja. A show házigazdája Elijah Wood lesz, aki a Gyűrűk ura filmsorozatban Frodo szerepét játszotta.

Felhajtás

A redmondi vállalat a május 17-én kezdődő, Los Angelesben megrendezésre kerülő Electronic Entertainment Expo előestéjén mutatja be "élőben" a játékgépet. Az új Xboxról már számos információ napvilágot látott, azonban a legfontosabb részleteket -- a készülék nevét, a bolti megjelenés dátumát és az árat -- egyelőre homály fedi. Az is biztos, hogy a konzolt nem csak játékok futtatására tervezte a Microsoft, hanem valóságos otthoni médiaközpontnak, amely alkalmas filmek és zenék tárolására, lejátszására, valamint más készülékekkel való kommunikációra.

A Microsoft saját bevallása szerint az MTV azért sugározza pár nappal az E3 előtt az Xboxot bemutató filmet, nehogy a rendezvényen bemutatkozó újdnonságok között elvesszen a konzol. Nyilvánvaló, hogy a redmondiak attól tartanak, a szintén az E3-on a közönség elé lépő PlayStation 3 nagyobb durranás lesz, ezért igyekeznek elkerülni a körülötte várható felhajtást. Az MTV bevonása a folyamatba egészen újszerű ötlet, ráadásul a Microsoft így azokat a potenciális vevőket is elérheti, akik nem látogatnak el az E3-ra és nem olvasnak videojátékokról szóló szaklapokat.

Pletykák a konzolról

Egy Microsofttól kiszivárgott dokumentum szerint a konzol hardvere három darab 3,5 GHz-es PowerPC G5 processzort tartalmaz, amelyeket egy chipre integráltak. A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es ATI videochip gondoskodik, amely 10 megabájt beágyazott memóriát tartalmaz. Amint az Xbox esetében bevált, a videochip és a processzorok közös memórián osztoznak. Míg az Xboxban 64 megabájt DDR SDRAM található, utódában állítólag 256 megabájt kap helyet. A pontos specifikációk azonban csak májusban fognak kiderülni.

Egy jelentős játékkiadó magát megnevezni nem kívánó dolgozója szerint a Microsoft az ősszel dobja piacra a következő generációs Xbox konzolját, a redmondiak egymillió konzolt szállítanak a boltokba a novemberi európai premier idejére és márciusig további félmillió készüléket dobnak piacra. Az új Xbox -- amelynek fejlesztési kódneve Xenon -- a pletykák szerint nem lesz kompatibilis a régivel, azaz nem játszhatók rajta a már meglevő játékok. Az is biztossá vált, hogy az új konzol alapkiépítésben nem tartalmaz majd merevlemezt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról