Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 11. 10:34

Egyre inkább hozzászokunk a spamhez

[News.com/HWSW] Egy felmérés szerint a spamek terjedése miatt az emberek egyre kevésbé bíznak az e-mailekben. A Pew Internet and American Life Project által elvégzett kutatás azt találta, hogy az amerikai internetezőknek csak 53 százaléka bízik az e-mailekben, szemben az egy évvel korábbi 62 százalékkal.

[News.com/HWSW] Egy felmérés szerint a spamek terjedése miatt az emberek egyre kevésbé bíznak az e-mailekben. A Pew Internet and American Life Project által elvégzett kutatás azt találta, hogy az amerikai internetezőknek csak 53 százaléka bízik az e-mailekben, szemben az egy évvel korábbi 62 százalékkal.

Kevesebbeket zavar a spam

A megkérdezettek 22 százaléka a spamek zavaró hatása miatt a korábbinál kevesebbet e-mailezik, 2004 elején még 29 százalék levelezési kedvét vették el a kéretlen levelek. Ez azt jelenti, hogy az emberek látszólag hozzászoknak a spamhez, egyre inkább megszokják annak jelenlétét. "Talán hozzászoknak. Talán csak az élet más dolgai, mint a közlekedési dugók vagy a légszennyezés, jobban zavarják őket" -- mondta Deborah Fallows, a kutatás készítője.

A válaszadók 67 százaléka találta bosszantónak a kéretlen levekeket, míg egy évvel korábban 77 százalékuk állította ugyanezt. Összességében a megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy "a spam nagy gondot jelent". Az internetezők 28 százaléka több spamet kap, mint egy éve, 22 százalékuk azonban kevesebbet -- állítja a Pew Internet and American Life Project.

Egyre kevesebb a pornográf tartalmú kéretlen levél, a helyüket azonban átveszik az adathalász (phishing) csalók próbálkozásai, akik e-mailben a felhasználók banki adatait -- tranzakciók bonyolításához használatos felhasználói neveket, jelszavakat, számlaszámokat -- próbálnak megszerezni. A felmérésben szereplők 35 százaléka már kapott ilyen levelet és 2 százalék válaszolt is rájuk, megadva bizalmas adatait.

Védekezési módszerek

Noha a spam mennyisége szinte hónapról hónapra érzékelhetően növekszik, a felhasználók továbbra sem változtatnak a védekezési módszereken -- derül ki a Pew Internet and Americal Life Project felméréséből. A legtöbben nem adják ki e-mail címüket, vagy átmenetileg új címet hoznak létre, ha regisztrálni akarják magukat valahol és attól tartanak, hogy a címük kiadása nem biztonságos. Érdekes, hogy csökkent azok aránya, akik nem adják meg e-mail címüket akkor, ha például egy internetes fórumba írnak. A spammerek gyakran a fórumokból gyűjtik ki a címeket.

Bevett szokás még a trükkös e-mail azonosítók használata (pl. andras8x856tx), ez némi védelmet nyújt az olyan spamtámadások ellen, amikor a levélküldők egy domainen a szótárban megtalálható összes szóra elküldik kéretlen üzeneteiket.

Balekok

Vannak olyanok, akiknek a figyelmét felkeltik a kéretlen levelekben érkező ajánlatok. A Radicati Group által nemrégiben publikált felmérés azt találta, hogy az internetezők 31 százaléka már kattintott a spamben érkező linkekre és 10 százalék rendelt is termékeket azoktól a cégektől, amelyek spamben hirdették magukat vagy portékájukat. A Radicati szakértői szerint hiábavaló a küzdelem a kéretlen levelek ellen, ha a felhasználói szokások azt mutatják, a spammereknek van keresnivalójuk a neten.

A spamben érkező hirdetésekben szereplő cégek a legtöbbször azonban rászedik az ügyfelekiket. Sokszor hallani vállalatokról, akik jogosulatlanul kínálnak gyógyszereket, potencianövelő szereket, a kéretlen levelekben ajánlott olcsó szoftverekről pedig gyakran kiderül: kalózmásolatok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról