Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 8. 16:31

Miért nincsenek női notebookok?

Vajon miért van az, hogy a hardveripar még nem fedezte fel magának a nőket? Persze most nem rózsaszín alaplapokra meg Tom Ford által formatervezett videokártyákra gondolok, hanem például notebookokra. A mobiltelefon-gyártók már régóta készítenek kifejezetten nőknek szánt modelleket, amelyek nem csak külsejükben, hanem tartalmukban is a gyengébb nem igényeihez igazodnak, például kalóriaszámlálót, aranyos háttérképeket és csengőhangokat tartalmaznak.

Vajon miért van az, hogy a hardveripar még nem fedezte fel magának a nőket? Persze most nem rózsaszín alaplapokra meg Tom Ford által formatervezett videokártyákra gondolok, hanem például notebookokra. A mobiltelefon-gyártók már régóta készítenek kifejezetten nőknek szánt modelleket, amelyek nem csak külsejükben, hanem tartalmukban is a gyengébb nem igényeihez igazodnak, például kalóriaszámlálót, "aranyos" háttérképeket és csengőhangokat tartalmaznak.

Persze mobiltelefonból jóval többet adnak el, mint notebookból, de a hordozható számítógépek is elég nagy számban fogynak ahhoz, hogy megérje kifejezetten a nőkre szabott változatokat tervezni. Vannak most is olyan modellek, amelyekről a gyártók azt állítják, hogy formatervezettek és szexik, azonban a legtöbb csak az egyenszürke-egyenkocka notebookokhoz szokott férfiak számára tűnik különlegesnek, valójában nem nagy szám.


Nem szendvicssütő, hanem Tulip notebook

A kiegészítőkre szakosodott cégek némelyike már kínál kifejezetten női notebook-táskákat. Miért ne lehetne magukat a gépeket is egyedivé, különlegessé varázsolni? Hol vannak a színes notebookok például? A legtöbb gép fekete, szürke, ezüst, esetleg az Apple által divatba hozott tejfehér. A különleges színek pedig még mindig nem elegendőek, különleges formákra, és főképp anyagokra lenne szükség ahhoz, hogy igazán jó női notebookok készüljenek. Fém és műanyag helyett textil! Selyem vagy bársony, farmer vagy bőr, színes, mintás, csipkés vagy steppelt és még sorolhatnánk.

Farmerbe öltöttetett notebookokat látok magam előtt, a kijelzőjük hátoldalán egy zsebben a vezeték nélküli egérrel, amit a géphez mellékelt a gyártó. Akár az egér is lehetne textildíszítéses. Finom bársonyba kötött, lakattal lezárt naplókra hasonlító laptopok állnak egymás mellett az üzlet kirakatában, természetesen egy hétköznapi, szürke kocka gépnél jóval drágábban. Az egyediségnek ára van, de amint azt tudjuk, az egyediségre kereslet is van. Az ilyen gépek persze szoftverüket tekintve is lehetnek egyediek, a Windowshoz járhatna néhány dögös háttér, asztaltéma, képernyővédő, kifejezetten nők által kedvelt szoftverek, mint például a Sims.

A női notebookok teljesen új divatot teremthetnének, őszi és tavaszi kollekciók jelenhetnének meg a gyártók kínálatában, ez újabb ösztönöző erő lehetne a gépek lecserélésére. Jobban belegondolva persze valószínűleg kevesen vannak, akik évente kétszer akarnak új notebookot venni, hogy aztán a felhalmozott fájljaik másolásával, a beállításokkal vacakoljanak, de mindnyájan azt halljuk, hogy a "szépségért meg kell szenvedni".

Az Apple szerintem jó irányba indult el előző generációs, gömbölyded, színes iBook gépével. A Microsoftnak már van bőrborítású egere, a Nokiának textilborítású mobiltelefonja. Az Inclosia Systems kifejlesztett egy olyan eljárást, amelynek segítségével a notebookok házát textilbe vagy akár fába is lehet burkolni. Közeleg az az időszak, amikor a számítástechnikai eszközök -- notebookok, egerek, PDA-k -- igazi divatkiegészítővé válhatnak.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról