Szerző: Ady Krisztián

2005. április 7. 09:25

Használhatatlanná teszi az okostelefonokat az első igazán kártékony mobilvírus

A korábbi figyelmeztetések nem voltak alaptalanok: az F-Secure bejelentette, hogy tegnap egy új, valóban kártékony mobilvírust, trójait fedezett fel. A Fontal.A névre keresztelt kód feltelepülését követően használhatatlanná teszi a fertőzött mobilkészülékeket. Jelenleg a kártevő eltávolításának egyetlen módja a telefon újraformatálása, mely azt eredményezi, hogy a telefon tulajdonosa minden telefonban tárolt adatát elveszíti.

[HWSW] A korábbi figyelmeztetések nem voltak alaptalanok: az F-Secure bejelentette, hogy tegnap egy új, valóban kártékony mobilvírust, trójait fedezett fel. A Fontal.A névre keresztelt kód feltelepülését követően használhatatlanná teszi a fertőzött mobilkészülékeket. Jelenleg a kártevő eltávolításának egyetlen módja a telefon újraformatálása, mely azt eredményezi, hogy a telefon tulajdonosa minden telefonban tárolt adatát elveszíti.

Kézzel települ

A Fontal.A mobilvírus is a Symbian Series 60 operációs rendszert futtató okostelefonokra jelent igazi veszélyt. A trójai nem terjed magától, a fertőzés legvalószínűbb útja az IRC-csatornákon, illetve fájlmegosztó rendszereken keresztül a program letöltése, majd installálása. A Fontalhoz hasonló trójaiakat az F-Secure szerint csupán egyetlen módon lehet biztosan elkerülni: csak legális forrásból szabad mobiltelefonos programokat, tartalmakat letölteni.

A Fontal.A installálását követően a trójai egy hibás betűkészlet-állományt telepít, amely megakadályozza a készülék következő újraindítását. Ha a telefon megfertőződik a Fontal.A trójaival, nem szabad újraindítani a készüléket, mivel a kártevő megakadályozza a telefon betöltődését és így maga a telefon is használhatatlanná válik.

Csak szakszervíz segíthet

A hibás betűkészlet-állomány installálása mellett a Fontal.A az alkalmazásokat kezelő programot is működésképtelenné teszi, így a kártevőt nem lehet eltávolítani, csak a telefon újra formatálásával, amely során viszont a tulajdonos minden telefonban tárolt adata elveszik. A kártevő eltávolítása előtt új alkalmazásokat sem lehet telepíteni a készülékre, így utólag már nem telepíthető mobilvírusok ellen készített szoftverek egyike sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról