Szerző: Ady Krisztián

2005. április 5. 14:34

Pert indítana a CherryOS Mac-emulátor ellen az ellopott kódrészlet egyik tulajdonosa

[Slashdot] Miután sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot a CherryOS kiadójával , a nyílt forráskódú PearPC Macintosh emulátor egyik fejlesztője most adománygyűjtésbe kezdett, hogy ügyvéd és bíróság segítségével akadályozza meg saját, ellopott kódjának üzleti felhasználását. A CherryOS Mac-emulátor első letölthető, kipróbálható és megvásárolható változata március elején várt elérhetővé.

[Slashdot] Miután sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot a CherryOS kiadójával, a nyílt forráskódú PearPC Macintosh emulátor egyik fejlesztője most adománygyűjtésbe kezdett, hogy ügyvéd és bíróság segítségével akadályozza meg saját, ellopott kódjának üzleti felhasználását. A CherryOS Mac-emulátor első letölthető, kipróbálható és megvásárolható változata március elején várt elérhetővé.

A CherryOS a GPL licenc alatt terjesztett, ingyenesen elérhető PearPC-hez hasonlóan egy Macintosh gépet emulál a PC-ken, a virtuális gépben pedig futtatható akár a Mac OS X operációs rendszer is. A 49,95 dollárért, körülbelül 9 ezer forintért megvásárolható szoftver fejlettebb funkciókat nyújt az egyik fejlesztő halálát követően lényegében csak javítgatott PearPC-nél. A Maui-X-Stream által fejlesztett szoftver egy Mac G4 processzort és egy teljes, hálózati képességekkel és hanggal is rendelkező Macintosh számítógépet emulálna, bár erre még csak korlátozottan képes.

A szoftver vezető fejlesztőjét, Arben Kryeziut azzal vádolták és vádolják jelenleg is, hogy a szoftver a nyílt forráskódú PearPC-n alapul, annak azonban a GPL licenc ellenére sem érhető el a forráskódja és ráadásul pénzért értékesítik. A CherryOS hasonló módon néz ki, mint a PearPC, hasonló hibaüzeneteket jelenít meg, sőt, videomeghajtójuk is ugyanaz a MacOnLinuxVideo driver. A CherryOS konfigurációs állománya szinte tükörképe a PearPC-ének és forráskódukban is rengeteg a hasonló részlet.

A PearPC egyik fejlesztője most saját szerzői jogát gyakorolja akkor, amikor megtagadja a Maui X-Stream-tól saját kódja használatát -- mely a G4/AltiVec emulációért, az x86 skalár és SSE-optimalizációkért felel -- és bírósági úton próbálja betartatni ezt a szoftverfejlesztő vállalattal.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.