:

Szerző: Budai Péter

2005. április 5. 10:31

A tervezettnél kevesebbet fog tudni a Sun N1 Grid

[eWeek/HWSW] A Sun Microsystems ismét karcsúsította az N1 Grid elosztott rendszerekkel kapcsolatos. kezdetben jóval nagyobb léptékű terveit, valamint korábbi ígéreteivel ellentétben bejelentette, hogy az N1 Grid és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások a szóba jöhető hardverplatformokra nem jelennek meg egyszerre.

[eWeek/HWSW] A Sun Microsystems ismét karcsúsította az N1 Grid elosztott rendszerekkel kapcsolatos. kezdetben jóval nagyobb léptékű terveit, valamint korábbi ígéreteivel ellentétben bejelentette, hogy az N1 Grid és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások a szóba jöhető hardverplatformokra nem jelennek meg egyszerre.

Nem jelenik meg egyszerre minden platformra

A kaliforniai Santa Clarában székelő vállalat N1 Grid megoldáscsaládját elsőként saját hardvereire teszi elérhetővé, amit fokozatosan követ majd a többi platform. John Loiacono, a Sun szoftverekért felelős alelnöke megerősítette, hogy a Sun drasztikusan változtatott az N1 Grid ütemezésén, és hozzátette, hogy ezek a változások a következő hónapokban lesznek igazán érzékelhetőek, amikor megjelenik a megoldás frissített, kifejezetten heterogén platformokra szánt változata. Az ígéretek szerint ez a későbbi szoftver sokkal inkább gyakorlati szemszögből közelíti meg az erőforrás-elosztás problémakörét.

"Hardvert tekintve elsőként a Sun platformra fókuszálunk. Eredetileg ugyan azt reméltük, hogy az N1 megoldja a multiplatform-világ összes baját, azonban be kellet látnunk, hogy ennél sokkal praktikusabb szoftverrel is megtehetjük ezt. A utility computinggal és a grid megoldásokkal kapcsolatos munkáink ebbe az új megoldásba is belekerülnek" -- ismertette Loiacono.

Irányváltás a Sunnál

"Kételkedem abban, hogy bármely cég megkísérelné a rendszerfelügyelet megvalósítását valamennyi heterogén platformra. Az N1 Grid elosztott számításokra alkalmas platform nagyon nagy ötlet, azonban a rendszerfelügyelet és -menedzsment egészen más problémakört alkot" -- véli James Dobson, a hanoveri Dartmouth Főiskola rendszermérnöke.

A Sun és az iparág más szereplői is hatalmas energiát fektetnek abba, hogy megoldást találjanak az egyre komplexebb rendszerek felügyeletének és irányításának problémáira, illetve az adatközpontú folyamatok automatizálására. Egyesek más irányból közelítik meg a grid és elosztott rendszerek témakörét, és elsőként nem a grid megoldásokra, hanem a rendszerfelügyeletre fókuszálnak, ami jelenleg sokkal szélesebb körben jelentkező problémákat orvosol. Ide sorolható a Novell, a Microsoft és az IBM is.

A Sun N1 Grid alapkoncepciója az, hogy maga a hálózat az, ami lehetővé teszi az elosztott erőforrások rugalmas kezelését és összekapcsolását. A Sun tervei között új menedzsment- és koordinációs szoftverek szerepeltek, amik a hálózat valamennyi erőforrását közös alapokon tudták volna kezelni.

Túlzott elvárások

Loiacono szerint az egész iparág felelős azért, hogy a grid és utility computing témakörével kapcsolatosan túlságosan nagy, és egyben irreális igények jelentkeztek, amik megvalósítására a szoftveripar még nem áll készen.

"Igen, valóban mást ígértünk, mint amit most kezdetben kiadunk. Tényleg aránytalanul nagy visszhangot kapott a termék? Igen. Tehetek erről én is? Nagy valószínűséggel igen, de ugyanígy mindenki más is" -- tette hozzá Loiacono, és kiemelte, hogy a most kiadandó szoftver valódi problémákra nyújt valódi megoldásokat, és nem csak a szavak és elképzelések szintjén létezik.

"Gyorsabb fejlesztési ütemre és sok újdonságra lehet számítani a belsőleg csak CNS-nek, vagyik Customer Network Systems groupnak nevezett csoport részéről; ők képzeik a Sunnál végzett munkálatok egyik legnagyobb motivátorát. A CNS feladata az, hogy a Sun számára rendelkezésre álló valamennyi komponens-alapú technológiát átlássa, az operációs rendszertől egészen a Java keretrendszerig, ami akár kézi számítógépen is képes futni" -- ismertette Loiacono.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.