Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 4. 12:30

A HP már javában dolgozik új csúcskategóriás szerverén

[News.com] Miközben az Intel gőzerővel dolgozik kétmagos Itanium processzorának fejlesztési munkálatain, az IA-64 chipek legnagyobb támogatója, a Hewlett-Packard egy olyan új szervert tervez, amely alkalmas a fogadásukra.

[News.com] Miközben az Intel gőzerővel dolgozik kétmagos Itanium processzorának fejlesztési munkálatain, az IA-64 chipek legnagyobb támogatója, a Hewlett-Packard egy olyan új szervert tervez, amely alkalmas a fogadásukra.

"Kész, amikor kész"

Az új generációs Superdome legfeljebb 64 processzort kezel, azonban támogatni fogja a kétmagos Montecito és Montvale kódnevű lapkákat, így gyakorlatilag egy 128 processzoros rendszer teljesítményét nyújthatja. Az új Superdome talán legfontosabb újdonsága -- a processzorokon túl -- az Arches névre keresztelt chipkészlet, amelyet a kétmagos, magonként két utasításszálat kezelő processzorokhoz fejlesztenek a HP mérnökei. Az Arches chipkészletet azonban nem csak a 64 processzoros Superdome rendszerekben alkalmazza majd a HP, erre épülnek a kisebb -- 8-16 processzoros -- szerverek is. Az ennél is kisebb rendszerek a Titan kódnevű chipkészletet kapják majd.

Hogy az új Superdome mikorra készül el, azt egyelőre csak sejteni lehet. Az Intel ígérete szerint az év végén hozza forgalomba a Montecito magos Itanium processzort, a HP ígérete szerint nem sokkal ezután várható az új Superdome bemutatkozása is. "Kész, amikor kész" -- mondta Brian Cox, a HP termékmenedzsere, hozzátéve, hogy a mérnökök jelenleg a végleges chipek érkezésére várnak. A jelenleg is Superdome-ot használó ügyfelek meglevő rendszereiket még bővíthetik az új chipkészlettel és processzorokkal, azonban a 2007-ben megjelenő, Tukwila kódnevű Itanium esetében már nem garantálja a fizikai kompatibilitást a HP.

Adós a sikerrel

A Superdome-mal kapcsolatos tervek nyilvánvalóvá teszik, hogy a HP továbbra is számít az Itaniumra, noha az új generációs szerverprocesszor sikere elmarad a kezdeti várakozásoktól. Az Intel 2003-ban 200 ezer Itanium processzort szállított le, a vállalat célkitűzése az volt, hogy 2004-re megduplázza a számukat, ezt azonban nem sikerült elérni. Ennek ellenére az Itanium-alapú kiszolgálók szépen fogynak, a Gartner adatai szerint tavaly 1,6 milliárd dollár értékben adtak el ilyen rendszereket, ez 2003-hoz képest háromszoros növekedést jelent. 2004-ben a szervereladások 49,5 milliárd dollárt tettek ki.

Azért az Itanium nincs híján sikereknek: a ráépülő rendszerek előkelő helyezéseket érnek el a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit számba vevő listán, emellett kereskedelmi alkalmazásuk is egyre szélesebb körben terjed. A HP szerint a világ 100 legnagyobb vállalatából 40-en használnak itaniumos szervereket, világszerte pedig több mint 500 cég döntött úgy, hogy SAP üzleti alkalmazását Itaniumon futtatja.

Az Intel egykoron a teljes szerverpiac meghódítására küldte harcba az Itaniumot, mára azonban visszavonulót fújt: immár csak a legfelső kategória a cél. Szakértők szerint azonban ez öngyilkos taktika, egy kizárólag csúcskategóriás szerverekbe szánt chipet ugyanis nem lehet akkora mennyisében értékesíteni, hogy a fejlesztési és gyártási költségek megtérüljenek. Egyes vélemények szerint az Itanium előbb-utóbb csupán a HP által beszüntetett PA-RISC termékvonal vegetáló utódává fog válni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról