Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 4. 10:32

Sok vállalat a mai napig sem telepítette a Windows XP második javítócsomagját

[News.com/HWSW] Noha a Windows XP második szervizcsomagja már hónapok óta elérhető, az üzleti felhasználók késlekednek a telepítéssel. A kanadai AssetMetrix felmérése szerint a vállalatoknak csupán negyede tért át a Service Pack 2 használatára.

[News.com/HWSW] Noha a Windows XP második szervizcsomagja már hónapok óta elérhető, az üzleti felhasználók késlekednek a telepítéssel. A kanadai AssetMetrix felmérése szerint a vállalatoknak csupán negyede tért át a Service Pack 2 használatára.

Várakozások szerint terjed

A 136 ezer vállalati PC megvizsgálásával készített tanulmány azt találta, hogy a gépek több mint harmadán Windows XP futott, azonban csak 24 százalékukra volt feltelepítve a főképp biztonsági javításokat tartalmazó SP2. Az AssetMetrix szerint a cégek többsége azonban nem szándékosan tartózkodik a Windows XP frissítésének használatától: a felmérésben szereplő, Windows XP-t használó vállalatoknak csak 40 százaléka blokkolta szándékosan az SP2 telepítését. A felmérésből kiderül, hogy a kisebb szervezetek rendszerint magasabb arányban használnak gépeiken Windows XP SP2-t.

A Microsoft képviselője az eredmények kapcsán elmondta, azok megfelelnek a vállalat várakozásainak. A redmondi cég tavaly ősszel 800 nagyvállalat körében végzett felmérést, amelyből az derült ki, hogy túlnyomó többségük az idei év közepére tervezi a Service Pack 2 széles körű telepítését. A Merril Lynch például az idei évre időzíti mintegy 50 ezer PC-jének frissítését a Windows XP második szervizcsomagjával. A Microsoft képviselője hozzátette, hogy a nagyvállalatok általában egy új szoftver megjelenése után 12-18 hónappal váltanak.

Lejár a határidő

A vállalatoknál hamarosan egyre több Windows XP-re kerül majd fel a Service Pack 2, mivel a április 12. után a Windows Update automatikusan minden számítógépre feltelepíti a frissítést, hacsak a felhasználó valamiféle segédprogrammal nem akadályozza meg. Az SP2 telepítése abban az esetben is elkerülhető, ha a vállalati PC-k a frissítéseket nem közvetlenül a Microsofttól töltik le, hanem a vállalat szerveréről. Az AssetMetrix azt javasolja a cégeknek, minden alkalmazásuk kompatibilitását ellenőrizzék, amíg lehet.

A biztonságra összpontosító Windows-javítócsomag augusztus 16. óta érhető el, azóta a Microsoft összesen 240 nap haladékot adott arra, hogy a szoftver- és rendszerfejlesztők kipróbálják a szoftver új verzióját, és elvégezzék rendszereikben a futtatásához szükséges módosításokat -- erre több helyen szükség is volt, mivel a Windows XP SP2 olyan módosításokat is tartalmaz, amivel a korábbi szoftverek egy része nem volt kompatibilis. A vállalat közölte, hogy az SP2 becslések szerint már több mint 180 millió számítógépen fut világszerte, ami alapján használhatóságáról és biztonságáról megfelelő mennyiségű adat áll rendelkezésre.

Az SP2-re való átállás azért is fontos lehet a vállalatoknak, mert a hamarosan megjelenő, az ígéretek szerint biztonsági újítások egész sorát felvonultató Internet Explorer 7 böngésző csak ezen az operációs rendszeren fut majd, a régebbi kiadásokon nem. A Windows XP SP1-hez jövő év végén szünteti be a terméktámogatást a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról